Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

I Kuba firar folket förändringen

Från 2014
Kuba
Bildtext I Kuba är folk positiva till förändringen.

Kubanerna är nöjda över att något äntligen sker i relationen mellan USA och Kuba. Vi har talat med Oscar Romero på plats i Kuba.

- Största delen av kubanerna har firat nyheten. De flesta tycker att det är hög tid att USA och Kuba närmar sig varandra, säger Oscar Romero som jobbar på Yle men för tillfället befinner sig på semester i sitt hemland Kuba. Romero säger att han firat nyheten med familj och vänner.

- Överallt där jag rört mig har folk varit rörda över nyheten, säger Romero.

Han berättar att folket i Kuba nu hoppas och tror att återupptagandet av de diplomatiska relationerna leder till att också de ekonomiska sanktionerna mot Kuba upphävs.

- Kubas ekonomi är för tillfället i en stor kris och landet är mycket beroende av Venezuela. Kubanerna hoppas att det här kommer att förändras, säger Romero. Enligt Romero hoppas man att förändringen i relationen mellan USA och Kuba kommer att leda till att utländska, särskilt amerikanska investerare hittar landet.

Obama uppskattas

- Barack Obama har fått mycket respekt av kubanerna. Folket tycker att han varit modig som vågat ändra på utrikespolitiken och närma sig Kuba, säger Oscar Romero.

Enligt Romero är det få kubaner som ser något negativt med det återupptagna förhållandet länderna emellan. Till och med oppositionspartierna firar nyheten.

- Till och med de förbjudna oppositionspartierna firar eftersom de hoppas att det här kommer att leda till bättre mänskliga rättigheter här i Kuba, berättar Romero. Största delen av kubanerna tror att det här är början på ett nytt Kuba, menar Romero.

Frigivningen av fångarna en stor glädje

Frigivningen av de tre kubanska fångarna har också firats ordentligt under hela onsdagen, berättar Romero. Kuba släppte på onsdagen amerikanen Alan Gross och en icke-namngiven amerikansk spion som suttit fängslade på Kuba i ett 20-tal år. USA släppte samtidigt tre kubaner som suttit fängslade för bland annat spionage.

- Vi såg på tv hur de tre frigivna fångarna landade på kubansk mark och steg ur flygplanet. Det var mycket rörande, säger Romero.

Han berättar att de frisläppta fångarna varit i direktsänd tv hela dagen. Man har visat hur de kommer till sina hembyar och hur de träffar sina familjer för första gången på femton år.

- Det var en stor överraskning för alla att länderna närmade sig varandra nu, säger Romero.

Läs också:
USA och Kuba upprättar relationer i historisk vändning
Blandade reaktioner på Kubanyheten