Hoppa till huvudinnehåll

Vega

God jul med Johan och Robban i Radio Vega

Från 2014
Johan Lindholm och Robban Nilsson, Radio Vegas julvärdar
Bildtext God Jul med Johan Lindholm och Robban Nilsson i Radio Vega på julafton kl. 10.05-15.

På julaftonsdagen är det Robban Nilsson och Johan Lindholm som i Radio Vega upprätthåller julstämningen. I den 5 timmar långa sändningen hör vi enligt tradition när julfreden kungörs i Åbo och Tove Jansson läsa Granen.

Här ingår inslag om och kring julen och vad den kan betyda för olika människor och ge alla ett lugn och ingen julstress. Naturligtvis spelas mycket julmusik. I år kan alla dessutom önska sig vilka julsånger Robban och Johan spelar på svenska.yle.fi.

Men vad betyder julen för Robban och Johan, hur firar de jul och vilka traditioner hör till deras julfirande? Mat och gemenskap är en gemensam nämnare för båda. För Johan är det saltgurka och fisk av olika slag och för Robban julgröt och julskinka.

- Julskinkan smakar hela familjen på genast när den kommit från ugnen klockan 4 på morgonen, avslöjar Robban och berättar att för den som får en mandel i gröten betyder det en sång.

- Hos oss är det absolut förbjudet att ta praliner från det undre lagret innan det övre är uppätet, säger Johan och Robban konstaterar att det är helt tillåtet hemma hos honom.

Till jultraditionerna hör också filmer. Robban håller sig till Kalle Ankas jul och Johan måste absolut få se filmerna Bad Santa och Ensam hemma, för annars kommer inte tomten.

När börjar julen och slutar den vid tjugondag knut?

- För mig börjar julen på julafton klockan 16 och slutar på juldagen klockan 16. Den är alltså 24 timmar lång, berättar Johan.

Robban uppger att julen har en tendens att börja allt tidigare, redan i november faktiskt.

- Pysslandet börjar vi med redan i november och barnens julklappslistor är skrivna redan i oktober. Den första julmusiken spelas också i november. Något direkt slut har julen inte utan den finns liksom där hela tiden.

Den bästa julklappen då?

För Robban är barnens ansiktsuttryck när julklapparna delas ut den bästa julklappen och sedan när kvällen kryper mot midnatt att bara sitta i soffan med glögg. Johan nämner yllesockor för att de representerar värme, mys och något hemgjort. Och så önskar han sig snö i hela landet till julafton.

Under julafton vill Robban ge Radio Vegas lyssnare lugn och Johan uppmanar alla att ta det lugnt och inte göra julen större än vad den är.

God Jul i Radio Vega julafton, onsdag 24.12 kl. 10.05 – 15.00

Vilken jullåt vill du höra?

Berätta för oss vilken låt du önskar höra och varför den är så viktig för dig. Fyll gärna också i kontaktuppgifter så kanske du får vara med i sändningen.

God Jul i Radio Vega julafton, onsdag 24.12 kl. 10.05 – 15.00