Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Kias bokklubb: Stalker

Från 2014
Anne Hietanen och Fredrika Lindholm med Lars Keplers bok i handen.
Bildtext Anne Hietanen och Fredrika Lindholm med Lars Keplers senaste bok Stalker.
Bild: Yle/Catariina Salo

Bokklubben är tillbaka för sista gången i år. Denna gång har vi läst "Stalker" av Kepler. Underhållande men inte särskilt trovärdig är några av intrycken enligt recensenterna medieprofilen Anne Hietanen och programledaren Fredrika Lindholm.

Myteriet: Bokklubben: Anne & Fredrika: Keplers nya bok Stalker

Programmet är inte längre tillgängligt

Stalker är den femte boken av författareparet Alexandra och Alexander Ahndoril som skriver under pseudonymen Lars Kepler. I Stalker är huvudkaraktären Joona Linna tillbaka och även Erik Maria Bark från första boken. Poliserna får filmklipp på kvinnor som sedan hittas brutalt mördade. Erik blir inkallad för att hypnotisera ett vittne som är svårt traumatiserat och svaren han får gör att han blir så rädd att han själv börjar ljuga för polisen

Var boken läsvärd?

För under ungefär 70 procent av boken är den så bra att jag måste byta blöjor hela tiden för jag kunde inte hålla mig.

Fredrika: Jag läser inte mycket böcker men det som jag läser det är Kepler, jag älskar alla deras böcker. De är både bra och spännande och de enda böcker som jag orkar läsa från början till slut. Jag blir aldrig uttråkad.

Anne: Jag håller med Fredrika till 70 procent. För under ungefär 70 procent av boken är den så bra att jag måste byta blöjor hela tiden för jag kunde inte hålla mig. Men slutet blir det helt enkelt för osannolikt och jag tycker att åtminstone de tre senaste böckerna av Kepler har samma problem. Det är så underligt och konstigt att jag inte köper det överhuvudtaget utan bara blir besviken. Men däremot kan jag säga att Kepler är mästare på cliffhangers, det går helt enkelt inte att sluta läsa då man en gång börjat.

Lärde ni er något av att läsa boken?

Fredrika: Jag har börjat låsa dörren hemma med trettio olika lås och jag är livrädd för att gå ut på natten eller för att vara ensam hemma i min lilla lägenhet. Här finns ingen lärdom, jag blev bara skiträdd.

Det är som snabbmat att läsa Kepler, inte blir du så vis av en hamburgare men du kanske njuter av den.

Anne: Tyvärr hittade jag inte heller någon lärdom i boken. Det är som snabbmat att läsa Kepler, inte blir du så vis av en hamburgare men du kanske njuter av den. Men persongalleriet tyckte jag om, det är väldigt mångfasetterat och tar upp osannolikt många olika människor. Tänk om de alla ryms i boken. Här finns bland annat en blind kvinna och jag lärde mig en del saker om hur det är att leva som blind.

För vem rekommenderar ni boken?

Fredrika: Jag rekommenderar den här boken till alla människor som tycker att de inte annars läser så mycket. Och speciellt människor som tycker att de flesta böcker är tråkiga i början innan man kommer in i dem ordentligt. Stalker är spännande från första sidan till sista sidan.

Anne: Precis alla ska läsa den här boken förutom min mamma för hon bor ensam i ett stort hus så det finns en risk för att hon skulle bli livrädd om hon sku läsa den. Pappa får läsa den men mamma får inte!

Vad ger ni för vitsord?

Anne: Som litteratursnobb måste jag hålla mig till 8 av 10, men skulle jag vara fri sku den få 9.

Fredrika: Som icke litteratursnobb ger jag 9 av 10. Nä, jag ändrar mig, jag ger vitsordet 10 av 10 till Stalker!

Lars Keplers tidigare böcker är ”Hypnotisören” (2009), ”Paganinikontraktet” (2010), ”Eldvittnet” (2011), ”Sandmannen” (2012) och nu ”Stalker” (2014). Första boken filmatiserades. Övrig filmatisering ligger på is och nu pågår samtal om att göra tv-serier av böckerna i stället.

Mer om ämnet på Yle Arenan