Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Begränsad insyn för Fennovoimas kommunägare

Från 2014
Uppdaterad 16.01.2015 13:10.
Nykarleby kraftverk.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Fennovoimas projekt är speciellt då flera kommuner är delägare i bolaget.
Kommuninvånare i dessa kommuner har en begränsad insyn i vad deras kommunala kraftverksbolag har gått med i.

Det finns flera kommunala kraftverksbolag i Jakobstadsregionen som är delägare i Fennovoima. Till exempel Nykarleby Kraft ab är med i Fennovoimas kärnkraftsbygge med en andel på 6 megawatt.

Det är ca 0,5 procent av den totala kärnkraftseffekten på 1200 megawatt. För Nykarleby kraft betyder det i stort ett åtagande på 5-6 miljoner euro i investeringskostnader för kärnkraftsbygget.

Nykarleby kraft får sedan när det nya kärnkraftsverket i Pyhäjoki står färdigt köpa kärnkraftselen till självkostnadspris och där har VD Tony Eklund beräknat att det ska bli förmånligt:

- Den ska vara konkurrenskraftig enligt gällande marknadspriser: Mer eller mindre ha tillgång till en produktion till ett pris som understiger börspriset. Det här påvisar nog kalkylerna idag.

Förmånligt och hemligt

Till offentligheten har ett prisavtal mellan Fennvoimas majoritetsägare Voimaosakeyhtiö SF och Rosatom läckt ut. Enligt det 12-åriga avtalet garanteras ägarna ett pris på högst 50 euro per megawattimme för kärnkraftselen. Det är ett förmånligare pris än vad Lappeenrannan teknillinen yliopisto har beräknat att ska vara möjligt för att ett nytt kärnkraftverk ska löna sig. De har siffror på drygt 60 euro per megawattimme.

På Nykarleby Kraft ab har VD Tony Eklund inte sett avtalet

- Jag saknar detaljkunskap. Jag är med som en ägare med en liten andel och ser fram mot en utsläppsfri kraft och vilka enskilda avtal det finns mellan alla parter i den här kedjan så blir en ganska stor bit.

Eklund hänvisar till kedjan av bolag mellan Nykarleby kraft och Fennovoima: från Voimaosakeyhtiö SF, Katternö kärnkraft till Nykarleby kraft ab.
Tony Eklund litar på att det finns sakkunniga människor som gör alla avtal.

Stefan Storholm, koncernchef vi Katternö group har däremot varit med vid de stora förhandlingarna. Han förklarar förhandlingsgången:

- Det är ju normala affärsförhandlingar. Vi har försökt lära oss av problemen med Olkiluoto 3:an. Vi är ju också delägare där och vi trodde att vi hade ett bra avtal där men nu har vi lärt oss och gjort ett bättre avtal med Rosatom.

Men inte kan vi ju ha en halv miljon skattebetalare att springa där

Det att avtalen är hemliga är enligt Storholm god affärspraxis:

- Inte vill ju Rosatom när dom säljer nästa kärnkraftverk att köparen då ska ha tillgång till våra avtal. Det är något vi får respektera men vi har försökt informera alla ägare huvuddragen, principerna, riskerna och hur det fungerar.

Begränsad insyn

Men när det gäller de kommunala kraftverksbolagen är de aktiebolag och det betyder att alla avtal inte är offentliga enligt aktiebolagslagen.
Inte ens kommunfullmäktigemedlemmar som inte är med i kraftbolagens styrelser har tillgång till alla papper.
- Inte är det här något för allmänheten säger Stefan Storholm.

Fennovoima har en databas med alla papper där delägarnas ansvarspersoner kan få den information de behöver om de skriver under ett sekretessavtal.

- Men inte kan vi ju ha en halv miljon skattebetalare att springa där. Det är ju en pratisk omöjlighet.

Stefan Storholm påpekar att kommunfullmäktigeledamöter och skattebetalare måste kunna lita på att de valda styrelserna kan fatta de rätta besluten.

I Radar om Nykarleby krafts satsning i Fennovoima och insynen i avtalen.

Mer om ämnet på Yle Arenan