Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Två år till för att fixa avloppet i glesbygden

Från 2014
Uppdaterad 18.12.2014 15:33.
avloppsförordningen

Övergångsperioden för förordningen om avloppshanteringen i glesbygden förlängs med två år till år 2018, meddelar miljöminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml).

Grahn-Laasonen vill också att lagstiftningen gällande förordningen ses över; ministern vill ha lindringar i den. Bland annat anser hon att fastigheter som inte är belägna vid vattendrag befrias helt från avloppsrening.

En utredning som miljöministern beställt av Finlands miljöcentral visar att det fortfarande finns 120 000 fastigheter i Finland som inte vidtagit de åtgärder som krävs.

Privat reningsverk för avloppsvatten

Enligt Grahn-Laasonen är det fråga om omkring hälften av de fastigheter som omfattas av förordningen.

Lika många fastigheter har redan installerat dyra reningssystem, och frågan är hur detta ska beaktas om förordningen lindras.

- Någon sorts effekt har det på miljön att övergångsperioden förlängs, men den bedöms som liten, säger Grahn-Laasonen i Vihreä Lanka

"Medborgarna missnöjda"

- Avfallsförordningen, i synnerhet den första versionen av den, stod i strid med bondförnuftet, sade Grahn-Laasonen vid en presskonferens i dag. Hon tillade att medborgare inte kontaktat henne lika mycket i något annat ärende.

Enligt tidigare beslut skulle avloppsförordningen ha trätt i kraft i mitten av mars 2016.

Då borde alla fastigheter som inte är anslutna till ett avloppsnät ha uppdaterat sitt avloppssystem. Förordningen gäller både fritidsbostäder och året-runt-bostäder.

Det är endast personer som fyllt 68 år före den 9 mars 2011 som inte behöver vidta några åtgärder.

Ville Niinistö tudelad

Tidigare miljöminister Ville Niinistö (Grön) välkomnar dagens beslut med motiveringen att det hade varit orealistiskt att kräva att alla skulle ha hunnit vidta de krävda åtgärderna inom utsatt tid.

Ville Niinistö håller presskonferens om de grönas regeringsmedverkan 15.9.2014
Bildtext Ville Niinistö

Däremot kritiserar han förslaget om att lämna fastigheter på torra land utanför förordningen. Enligt honom ökar det bara på osäkerheten kring frågan att uppmuntra en del att låta bli att ordna reningen i skick.

Läs också: Centern vill göra om förordningen om avloppsvatten

Läs också: De vill ha pengarna tillbaka för reningsverken