Julcrostini med ricottaost och plommonsylt
Kocken och programledaren Pipsa Hurmerinta gästade Efter nio och hämtade med sig en hel meny med äppelglögg och plockmat till julbordet.
Julcrostini med ricottaost och plommonsylt
Mängd: 6 personer
Tillagningstid: 25 min, varav förberedelser 10 min
Ingredienser
- 10 st plommon - färska
- 1 matsked (msk) smör
- 1 klyfta vitlök - finhackad
- 1 nypa kardemumma - (knivsudd)
- 1 nypa kanel - (knivsudd)
- 0.5 matsked (msk) rosmarin - färsk, hackad
- 1 nypa salt
- 1 nypa svartpeppar
- 2 matsked (msk) farinsocker
- 10 skiva bröd - eller 10 munsbitar)
- 100 gram (g) ricotta
- 1 droppe olivolja - (garnering)
- 1 kvist fingersalt - (garnering)
Instruktioner
Den sötsalta plommonblandingen med ricottaost är en magisk kombination som passar perfekt till en drink eller ett glas glögg under julhelgen.
1. Skala och kärna ur plommonen och tärna dem.
2. Stek plommonen försiktigt i en stekpanna med smöret och vitlöken.
3. Krydda med kardemumma, kanel, salt och svartpeppar.
4. Stek tills plommonen är mjuka, tillsätt sockret och stek i ca 5 minuter tills blandningen är lätt karamelliserad.
5. Rosta brödskivorna i ugnen eller i brödrost, bred på ricottaost och toppa med en tesked plommonsylt.
6. Garnera med fingersalt, droppa över lite olivolja och servera.
Ps. Servera gärna tillsammasn med Pipsas äppelglögg, rostade nötter med kakao och laxrullar med wasabi och färskost.
Kock: Pipsa Hurmerinta