Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Det kan bli vargjakt i Karlebyregionen nästa år

Från 2014
Uppdaterad 12.01.2015 12:30.
Varg som tittar in i kameran
Bildtext Arkivbild.
Bild: Wikimedia Commons

Det kan bli tillåtet att jaga varg i Finland nästa år. Hittills har man bara fått skjuta varg som har kommit nära bebyggelse och orsakat skador. Nu kan det bli en ändring och i Karlebyregionen lär det bli jakt i februari.

Så gott som dagligen ser någon varg i trakten av Toholampi.

- Vi lägger in ansökan, kanske får vi en licens med det räcker ingenstans, säger Jarmo Tuikka som är kontaktperson för stora rovdjur i Toholampi.

Maximalt 29 vargar ska få skjutas per år enligt ett nytt förslag till förvaltningsplan för varg. I Toholampi är det ett välkommet besked.

- Vargarna har förstört rätt så mycket här, nu har de tagit två hundar, senast för någon dag sedan.

I höstas rev vargarna 20 får och en kalv i Toholampi. Det är troligen en flock på sex individer som rör sig i Toholampi-trakten.

Totalt har 178 vargobservationer gjorts i Toholampi i år. Av de här har 68 observationer gjorts intill hus och gårdar. Det innebär alltså att vargen har varit närmare än 100 meter från bosättning.

Vargkonflikten kvar

Antalet undantagslov på varg bestäms av Finlands viltcentral.

- Jag tror det blir många undantagslov i februari, säger Sami Niemi på jord- och skogsbruksministeriet.

Han tror ändå inte att vargdiskussionen är över bara för att man tillåter jakt.

- Vargkonflikten är så stor att det krävs tid innan den konflikten försvinner.

Förändringarna gör att jaktprocessen blir enklare för jägarna.

- Övervakningen av jakten är kvar, men det blir lättare att få tillstånd. Tidigare måste man ha en hel bunt papper för ett enda undantag, säger Anders Ljungberg som är kontaktperson för stora rovdjur i Karlebynejden.

Enligt Ljungberg ska vargar som rör sig för nära bebyggelse skjutas. I Kaustby rör sig flera vargar just nu. Observationer kommer in varje vecka. Däremot är det ovanligare att någon ser varg i Kronoby och Karleby.

- Vi har fem observationer i år i området Nedervetil, Lahnakoski och Såka, säger Ljungberg.

Tre flockar kring Österbotten

Det finns kanske 150 vargar i Finland i dag. Totalt handlar det om mellan 29 och 40 flockar, men några säkra uppgifter om antalet individer finns inte.

- Vi hade kanske 24 flockar i februari, så de har ökat. Men vi vet inte hur mycket. Vi behöver snö innan vi kan säga hur många individer det finns, säger Niemi.

I de österbottniska landskapen finns mellan tre och fem flockar. Flera av flockarna rör sig i Mellersta Österbotten, bland annat i trakterna kring Perho och Toholampi.

Förvaltningsplanen för varg är nu på remissrunda och går allt enligt planerna träder den i kraft i slutet av januari och jakten inleds i februari.

Läs också:
Vargjakt kan bli laglig

Här ser man varg och björn varje vecka

Tre vargflockar i de österbottniska landskapen