Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Balklänningar och militärkängor

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Hur är det att som kvinna gå på bal i byxor? Nanó Wallenius-Verthongen berättar om sitt bildprojekt
Bildtext Hur är det att som kvinna gå på bal i byxor? Nanó Wallenius berättar om sitt bildprojekt
Bild: Nanó Wallenius-Verthongen

Ett vitt rum med rätt högt i tak och ett eko – hit in leder fotografen Nanó Wallenius oss.

På ena sidan av rummet ser vi ett antal porträtt av unga manliga beväringar. På motsatt vägg har vi lika många bilder av kvinnor i balkläder. De dansar gammeldans eller är på universitetets årsfest.
På den tredje väggen står det:

”I once thought I was a slut, then I realized I was acting like a man”.
(Jag trodde att jag var en slampa, men sedan insåg jag att jag agerade som en man.)

Det vita rummet är än så länge tjugofyraåriga Åbobördiga Nanó Wallenius´ konstnärliga vision. Sin vision skall hon förverkliga när hon nästa år återvänder från Åbo till Belgien. Där har hon bott i tre år. Under de åren har hon studerat för sin kandidatexamen och magisterexamen i konstfotografi vid Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen. Dessutom har hon varit utbytesstuderande i Guangzhou Academy of Fine Arts i Kina i närapå ett halvt år.

Drömmer om Kina

Även konstvetenskap, kvinnovetenskap och studier i kinesiska vid Åbo Akademi ingår nu i Wallenius´ studier. Hon drömmer om att i framtiden arbeta i Kina. Men just nu vill hon fotografera finländare.

Med sin installation vill Wallenius bland annat väcka funderingar om vad det egentligen är vi ser och vad könsroller är. Varför har vi dem? För de överhuvudtaget någonting gott med sig?

Huvudbry för ordningsvakter

Cecilia Folis, tjugofem år, studerar sitt tredje år på Kulturprogrammet vid Göteborgs Universitet.
Med sin egen erfarenhet går hon in i en av de bilder Wallenius tar. Hon berättar om sin studentbal, den som hon var med om våren 2008 under sitt tredje år i Schillerska gymnasiet i Göteborg. För henne blev balen lite annorlunda än för de flesta andra där. Tvärtemot normen var hon klädd i byxor. Det ledde direkt till att omgivningen fick svårt att förhålla sig till henne.
Hur skulle ordningsvakterna nu kunna leta efter medhavd sprit på henne, så som de letade på alla de killar som skulle in på balen?

Blickar utifrån

Tjugoåriga biokemistuderanden Joel Söderlund avtjänar som bäst sin värnplikt. Han är undersergeant vid Dragsviks garnison och till sommaren skall han bli hemförlovad. Då fortsätter han sina studier vid Åbo Akademi.

Söderlund går in i ett av Wallenius´ porträtt av manliga beväringar. Han reflekterar över de militära klädernas betydelse. Han berättar bland annat hur det känns att bära vapen och hurdant det är att gå i paraden med blickar på sig utifrån.

I Mi Wegelius´ kortdokumentär Balklänningar och militärkängor i Radio Vega berättar Nanó Wallenius om sitt bildprojekt. Studerandena Cecilila Floris och Joel Söderlund bidrar med levande bilder.
Lyssna! onsdagen den 31.12 kl. 11.48, repris kl. 19.22.