Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Statsbidrag ger nytt hopp åt Lovisa och Lappträsk

Från 2014
Uppdaterad 18.12.2014 18:35.
rådhuset i lovisa i kvällsbelysning
Bildtext (arkivbild)
Bild: Yle/Stefan Härus

Lovisanejden har beviljats status som område i strukturomvandling fram till slutet av 2015. Små och medelstora företag som vill utvidga sin verksamhet eller etablera sig på orten kan få pengar för ändamålet.

Företag i Lappträsk och Lovisa kan alltså få statsstöd för sina utvecklings- och investeringsprojekt. Dessutom kan regionen få pengar för utbildning och olika åtgärder som ökar sysselsättningen.

Stödet är ungefär 10 procent.

– I praktiken betyder det att små och medelstora företag har möjlighet att få anslag för att etablera sig i staden, eller att utvidga sin nuvarande verksamhet. Att stödet är ganska litet och utesluter större företag är sedan en annan sak, säger Lovisas utvecklingsdirektör Sten Frondén.

Förenklat kan strukturomvandlingsstöd som inte utesluter större företag bara beviljas i nordligaste Finland.

Motsvarar inte helt behovet

Bildtext Sten Frondén.
Bild: YLE/Hanna Sihlman

Arbets- och näringsministeriet har beviljat en summa på 3 miljoner euro i strukturomvandlingsstöd för Nylands närings-, trafik- och miljöcentrals område.

De här pengarna fördelas mellan Lovisa och Lappträsk, Raseborg och Högfors.

– Det motsvarar tyvärr inte det behov vi har räknat ut, så det är snabba ryck från stadens och företagens sida som gäller för att man ska kunna få pengar så länge anslagen räcker till, säger Frondén.

Hjälp att utveckla verksamheten

Det var i somras som Lovisa ansökte om status som strukturomvandlingsområde, efter att Schneider Electric meddelade att fabriken i Strömfors stänger och verksamheten flyttar utomlands.

Fabriken hade 207 anställda, vilket betyder att ungefär 6 procent av alla arbetstillfällen i Lovisa försvann.

Sedan dess har Lovisa stad haft kontakt med företag, både sådana som redan finns på orten och sådana som kunde tänka sig att etablera sig i Lovisanejden.

– Vi har intervjuat ungefär tjugo företag om de utvecklingsplaner de har, och nu kan de få lite hjälp med att förverkliga dessa.

I praktiken tror Frondén att bara ett företag som inte redan finns på orten kommer att inleda sin verksamhet under våren.

Läs också:
Lovisa jagar nya arbetsplatser i Strömfors
Avskedspaket för personalen vid Strömfors Electric
"Dödsstöt och katastrof för Strömfors"
Förlängning för anställda vid Strömfors Electric
Kaleva: Läget allvarligt om 120 Lovisabor mister sitt jobb
"Det är helt klart att det nu är slut"
Strömfors Electrics saga all?
Gemmi Furs läggs ner - 30 får gå