Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Skyddspolisen: Utländska stater spionerar på telefontrafiken

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
En mast.
Bildtext Det är inte bara de officiella mobilmasterna din mobil kan ta kontakt med.
Bild: Yle/Peter Petrelius

Skyddspolisen bekräftar för Yle Nyheter att utländska stater spionerar på finländares telefoner och telefontrafik, bland annat med hjälp av falska basstationer. Nyligen uppdagades det att sådana här basstationer, alltså små inofficiella mobilmaster, användes för att spåra och avlyssna mobiler i centrum av Norges huvudstad Oslo.

Jyri Rantala
Bildtext Skyddspolisens kommunikationschef Jyri Rantala, intervjuad för Yle Nyheter i augusti. (arkivbild)

- Underrättelseverksamhet mot Finland och finska intressen pågår varje dag. I den verksamheten utnyttjar man en massa olika tekniska metoder, kommenterar Jyri Rantala, kommunikationschef på Skyddspolisen.

Han tillägger att de här metoderna också används för att följa med mobiler och mobilinnehavare, och till och med för att avlyssna telefontrafiken.

- Enligt våra uppgifter är också de här så kallade falska basstationerna en del av den här avancerade tekniska repertoaren.

Vem är det som ligger bakom det här?

- Tyvärr kan jag inte gå närmare in på vad vi känner till eller inte, eller om våra kunskaper om de som möjligtvis ligger bakom det här. Det går inte att göra utan att avslöja våra egna metoder och kunskaper till motparten. Jag beklagar, men så är det nu.

Kan du säga någonting kring var de här falska basstationerna har varit placerade?

- Nej, tyvärr kan jag inte gå närmare in på den här tematiken. Eftersom vi absolut inte vill gynna någon annan underrättelseverksamhet i Finland, och det skulle vi göra om vi skulle avslöja det som vi vet eller inte vet, eller känner till eller inte.

Hur borde allmänheten förhålla sig till det att det finns sådana här falska basstationer?

- Skyddspolisen har sedan länge varit noga med att framhålla att man i allmänhet inte borde använda mobiltelefoner för att prata om känsliga eller hemliga ämnen. Det är det bästa sättet att undvika några risker. Man ska vara medveten om att det finns en viss risk att det är någon annan som utan din kännedom kan ta del av den information som du delar med dig av per mobil.

Läs också:
Räsänen känner till spionage
"Falska basstationer är vanliga i Västeuropa och Finland"
Norska statsledningens mobiler i farozonen (13.12.2014)

Diskussion om artikeln