Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Allt mer pop att webbfynda bland grannens grejer - kan du reglerna?

Från 2014
Ett par röda klackar fick nästan Runa Ismark att låta köpstoppslöftet flyga och fara. Bild: YLE/Arja Lento
Bildtext Det som stått oanvänt i skåpet så länge kunde kanske intressera någon annan?
Bild: YLE/Arja Lento

Maria blev helt utom sig då hon märkte att det var fel storlek på de fina gamla dörrarna som hon hade skaffat till den nya bostaden. Nu hade hon två extra dörrar och en enorm dörrkarm, som lutade mot en vägg.

- Lyckligtvis fick jag dem sålda för 300 euro i en Facebookgrupp! Annars vet jag inte vad jag skulle ha gjort med dem.

Också Anna har haft nytta av loppisgrupper på Facebook. Annas dotter säljer och köper mumingrejer, och själv har Anna bland annat köpt en soffa till sonens rum.

Gör så här

* Var artig, tydlig och följ reglerna

Berätta det viktigaste om varan som pris, mått, material och eventuella skavanker. Meddela också på vilken ort eller stadsdel varan kan avhämtas och om du kan hjälpa till med transporten. Se till att ha kontaktuppgifter till säljaren/köparen så det går att meddela om någondera får förhinder.

* Bekanta dig med terminologin

I finskspråkiga grupper betyder av alustava varaus att man paxar varan. Privata meddelanden från främmande människor hamnar ofta bland skräpposten och därför skriver man yv för yksityisviesti i kommentarfältet, så att mottagaren vet att ett meddelande är på väg. Om man vill ställa sig i kö skriver man jono och för att få kontakt med administratörerna skriver man yp för ylläpito. Annonsörer som vill få större synlighet för lite äldre annonser skriver up i kommentarfältet för att be om att annonsen ska synas i början av listan. Titta efter om gruppen har en egen ordlista och vilka förkortningar som används.

* Lita på magkänslan

Granska varan noggrant och lita inte för mycket på motparten. Om varan inte motsvarar förväntningarna, köparen lovar betala pengar senare, om försäljaren inte dyker upp när det är avtalat eller om något annat känns konstigt kan det vara bäst att dra sig ur affären.

- Den var jättefin och kostade bara 50 euro. Det är en bäddsoffa, så nu kan han ha kompisar över natten, säger Anna.

Sara har bland annat köpt en vintagepäls. Egentligen var hon på jakt efter en fuskpäls, men en dam med en äkta päls i 50-talsstil tog kontakt.

- Den var billig och passade bra, skrattar Sara.

Lokala grupper byter och säljer

Att göra fynd bland andra människors begagnade prylar har blivit en hobby som allt flera ägnar sig åt. Förutom etablerade webbplatser som Tori, Keltainen pörssi och Huuto finns det ett stort antal grupper på Facebook som sysslar med att byta, sälja eller ge bort saker.

Bildtext Framförallt Facebook är fullt av diverse lopptorg
Bild: Yle

I en del grupper ges onödiga saker bort gratis eller i utbyte mot ett kaffepaket, medan andra grupper påminner mera om traditionella loppmarknader med loppispriser. Många orter och stadsdelar har lokala Facebookgrupper och de som gillar att köpa och byta är ofta medlemmar i flera olika grupper samtidigt. För att fynda gäller det att hålla reda på utbudet och vara snabb.

- Det bästa går direkt. Jag sålde själv ett matbord på fem minuter, säger Anna Jonasson-Stenroos i Pargas.

Jonasson-Stenroos är administratör för Väståbolands Köp & Sälj med ungefär 2 800 medlemmar. Det betyder att hon är den som övervakar att varorna utannonseras på rätt sätt och försöker lösa de problem som ibland uppstår mellan säljare och köpare.

Rätt pris avgör

I Köp & Sälj är det vanligt att köparen prutar lite, men för att varan ska gå åt är det viktigt att priset är rätt. För dyra eller ointressanta saker kan vara till försäljning ett helt år, men ofta sänker försäljaren priset efter en tid för att få fart på köparna. Möbler och barnkläder brukar ha god åtgång och enligt Jonasson-Stenroos finns det många mammor bland de aktivaste användarna.

En vanlig dag säljs det mellan 5 och 20 saker i gruppen Köp & Sälj. För det mesta löper allt som smort, men ibland uppstår missförstånd. Ofta handlar det om att det är oklart vilka som verkligen vill köpa varan. Jonasson-Stenroos ger rådet att vara så tydlig som möjligt.

- Ifall man har visat intresse för en sak, men sedan märker att den inte känns rätt ska man låta de andra veta om det så att någon annan kan slå till.

Var inte blåögd

Eftersom många som är med i Köp & Sälj känner varann betyder det att det ganska sällan blir konflikter. I större grupper där man inte känner de andra kan risken vara större för missförstånd eller att man blir lurad.

– Vi uppmanar alltid människor att komma ihåg att man ska kontrollera varans skick innan man betalar. Vid affärer mellan privatpersoner finns ingen rätt att senare ångra sig om man märker att det är något fel på varan, säger Laura Rekimies, en av administratörerna för Facebookgruppen Kallio kierrättää.

Det gäller alltså att inte vara alltför blåögd. Om man inte är helt säker på att köparen som glömde plånboken hemma tänker betala in pengar på kontot är det kanske bättre att försöka hitta en annan köpare.

Kallio kierrättää har sin bas i stadsdelen Berghäll i Helsingfors, men eftersom handeln är livlig är det också många från andra stadsdelar som säljer och köper varor här. Gruppen har mer än 17 000 medlemmar och växer hela tiden, varje månad kommer det in mellan 10 000 och 15 000 annonser. För att hålla koll på annonseringen putsas sidorna en gång i månader och då gäller det för försäljarna att själva ha koll på vilka som var intresserade av deras varor.

Loppmarknad i Manhattans köpcenter i Åbo, november 2012
Bildtext Mycket av det som tidigare såldes på traditionella lopptorg hittar man nuförtiden på nätet
Bild: Yle /Johanna Burman

Reglerna varierar

Den stora mängden användare har lett till att Kallio kierrättää har en lång lista med regler för vilka uppgifter som ska finnas med i annonserna och hur köpslåendet går till. Utgångspunkten är också att de som bor längre bort ska vara villiga att komma till Berghäll och sköta affären där.

Rekimies är själv en av dem som ofta köper och säljer saker.

- Förra veckan köpte jag köksstolar, sålde vinterjackor och köpte grejer till hunden.

Varorna byter ägare antingen ute på stan eller hemma hos ägaren. Rekimies brukar bjuda hem potentiella köpare och eftersom en del av de hugade köparna kanske inte dyker upp, eller ändrar sig när de ser varan, ser hon till att avtala om att också några av dem som står i kö kan komma på besök samma dag.

Rekimies tycker att det är viktigt att köparen får prova jackor och skor, men när det gäller andra kläder som inte kostar så mycket köper hon dem utan att kontrollera att de sitter som de ska.

- Om det är något plagg jag gillar och det inte passar kan jag alltid sälja det vidare.

Sanktioner för dem som struntar i reglerna

Återvinning är en hjärtesak för Rekimies, och som en av elva administratörer i gruppen använder hon i snitt tre timmar per dag på att putsa bort felaktiga annonser, svara på frågor och medla i konflikter. Då säljare och köpare kommer på kant med varann hörs båda parter och om det är någon som ofta hamnar i gräl med andra kan personen uteslutas från gruppen. För det mesta handlar det ändå om missförstånd då någon inte tillräckligt noggrant har bekantat sig med vilka regler som gäller.

Samtidigt som gruppens administratörer håller ett öga på rötäggen funderar de på ett sätt att lyfta fram säljare och köpare som sköter sig väl. Under arbete är en mapp med gruppmedlemmar som har förtjänat en ros genom att ha skött affärerna så att motparten ger dem gott betyg.