Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

ECB förbättrar offentligheten

Från 2014
Europeiska centralbankens nya huvudbyggnad i Frankfurt
Bildtext ECB:s huvudbyggnad i Frankfurt
Bild: EPA/FRANK RUMPENHORST

Europeiska centralbanken kommer från och med januari nästa år att redovisa för bankens penningpolitiska diskussioner. Men ECB kommer inte att publicera hur de olika medlemmarna i rådet har röstat.

ECB:s styrande råd har sitt nästa möte 22.1.2015. Fyra veckor efter det publiceras diskussionerna som har förts på mötet. I redogörelsen presenteras en översikt av finansmarknaderna och ekonomin. Där presenteras också diskussionerna om penningpolitikens dimensionering. Men ECB kommer inte att redogöra för vem som har sagt vad.

Avsikten är att ge en bild av grunderna för ECB-rådets penningpolitiska beslut. Rådet kommer att mötas var sjätte vecka. Hittills har rådet hållit möte en gång i månaden.

Till skillnad från andra stora centralbanker röstar ECB:s råd sällan, man eftersträvar i stället konsensus. Ifall ECB-rådet röstar kommer man ändå inte att uppge hur de 25 medlemmarna i rådet har röstat. Bank of England, USA:s Fed, Japans centralbank och Sveriges riksbank publicerar alltid vem som har röstat på vilket förslag.

Läs också: ECB borde ta modell av Riksbanken