Piffa upp ett 60-talsbord med en tapet
Ett riktigt bra soffbord är svårt att hitta. Det skall vara stadigt och tillräckligt stort så att man kan äta kvällsmackan vid det och ändå inte ta för mycket plats.
Det skall också vara passlig högt i förhållande till soffor och stolar. Det skall vara gjort i rätt träslag eller målat i en passlig färg.

60-talsbordet är en överlevare
Det finns tusentals modeller och former på soffbord och kanske det är både ett tecken på hur svårt och hur intressant utmaning det är att göra det optimala soffbordet.
1950- och 60-talens möbelformgivning var i många fall stram och tydlig. Det var inte mycket detaljer och krusiduller.
Konstruktionerna var lätta och det finns en slags spänst i den här tidens möbler. Trots dessa enkla konstruktioner har många möbler från 1950- och 60-talen överlevt.
Reparera och pigga upp
De vanligaste skadorna som uppstått är skador i fanér, skador i lackytan och att benen sitter löst.
Benen fixar man lätt med hjälp av ett polyuretanlim. Limmet sväller av vatten och fukt. När limmet torkar blir det hårt och starkt, springor fylls ut och benen blir stadiga igen.
Fanérskador kan man fixa på olika sätt. Det går att fanera om möbeln, lappa med nytt fanér i samma träslag, men man kan också lacka eller polera, måla eller t o m tapetsera.
På 50- och 60-talen använde man mycket lack. Om det uppstår vita ringar på bordet efter att där stått en varm kopp te så vet man att det högst sannolikt är lackat med cellulosalack. För att vara riktigt säker på att få en tapet och lim att ta fast på bordet bör lacket tas bort. Lacket kan lösas upp med sprit och aceton.
För att få ett starkare tapetklister kan man hälla i vanligt trälim och blanda ihop. Tapeten töjer när den blir fuktig av limmet men drar ihop när den torkar.
Lacka ytan flera gånger till sist för att få den jämn och hållbar.