Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Sanna Tahvanainen: "Mina vänner trodde jag skulle falla ut direkt"

Från 2014
Uppdaterad 18.12.2014 19:24.
Sanna Tahvanainen, Max Bremer
Bildtext Sanna Tahvanainen och Max Bremer
Bild: Yle

Poeten och författaren Sanna Tahvanainen är klar för final i höstens stora frågesport På resande not, med skådespelande regissören Max Bremer vid sin sida. Nu satsar de på seger i finalen.

- Mina vänner vek sig dubbla av skratt när jag berättade att jag skulle vara med, säger Sanna. Att spela och leka är kul men jag är kraftigt o-allmänbildad och kan knappt peka ut ett land på en karta. Hela hösten har mina vänner varit förvånade att jag inte fallit ur tävlingen än.

Hur känns det att vara i final?

Sanna: Oväntat. Varken schlager eller geografi är min grej, men därför är det också så kul att vara med.

Max: Det känns jättefint. Efter hårda duster och en del förluster lyckades vi ändå samla ihop tillräckligt med poäng. Med lite hjälp från ovan.

Hur väl kände ni varann innan?

Max: Vi kände inte varann över huvud taget, Sanna var en helt ny och underbar bekantskap. Vi är som skapta för att vara ett par i en frågesport. Tvillingsjälar.

Sanna: Det funkade verkligen bra. Vi kompletterade varandra eftersom Max har bra översikt och jag är bra på detaljer.

Hur är det att se sig själv tävla i tv?

Max: Det var rätt nervöst första gången. Som skådis blir man så väldigt självkritisk, men här är jag ju bara mig själv. Det finns ingen rollprestation att bedöma.

Sanna: Man tror nog att man skulle vara lite smartare. Man blir ganska ödmjuk av att se sig själv sitta där.

Max: Någon gång tänkte jag att man kunde släppt loss lite mer. Där hjälpte Sannas skratt till att riva de sista hämningarna.

Sanna: Jag är ganska exklusiv, ska jag vara med på någonting ska jag verkligen ge mig hän fullständigt. Att sitta lite nätt på en stol och fundera är inte riktigt min stil.

Vilken fråga är ni mest stolta över att ha klarat hittills?

Sanna: Jag är stolt över att jag kände igen Mary Stuart, Queen of Scots. Och att Max kände igen fåret Dolly i samma avsnitt. Hur kan man känna igen ett får?

Max: Kunskapen har räckt till i ungefär 95 procent av fallen och resten har man fått gissa. Men jag är stolt över att vi kunde de franska vindistrikten. Och lipizzanerhästarna.

Hur har hösten varit i övrigt?

Max: Jag har varit involverad i flera intressanta projekt, bland annat har jag lyssnat till människor som flyttat till Finland och deras berättelser ska bli en föreställning på Universum i maj. Dessutom ska jag snart börja repetera Tjechovs Måsen i samarbete med teater Mars och Ozonteatern, med premiär i mars.

Sanna: Jag har befunnit mig antingen mentalt eller fysiskt i Paris där jag skriver på min nästa roman, som ska komma ut 2016. Så Paris börjar jag ha bra koll på vid det här laget. Dessutom ger jag ut en barnbok till våren.

Vad har ni fått för respons på er medverkan i På resande not?

Sanna: Folk verkar ha tyckt att det är jätteroligt, men alla är hemskt förvånade över att jag fortfarande är med (skratt).

Max: Människor har berättat att de tittat och att de hejat på oss. Jag är bjuden på julglögg när finalen sänds men måste kanske komma åt att se programmet ändå...

På resande not sänds på Yle Fem lördagar kl 21:00, repris söndag kl 15:45
Sänds även i TV Finland söndag kl 15:30 CET

Mer om ämnet på Yle Arenan