Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Nu rivs alla avtal om automatmetron upp

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Automatmetrotåg, visualisering.
Bild: HST

Äntligen kom det slutgiltiga beslutet om automatmetrons framtid. Eller snarare om dess uteblivna framtid.

På torsdag kväll var det dags för kanske det mest svidande beslutet i Helsingfors stads trafikverks (HST) historia. Automatiseringen av metron i Helsingfors blir inte av, trots att projektet har hunnit pågå i sju år och kostat tiotals miljoner euro. Alla avtal med leverantören Siemens hävs.

- Vi räknar med att få tillbaka alla pengar vi har betalat Siemens, och dessutom borde vi få ersättningar för det här. Troligtvis måste vi gå igenom en rättsprocess, men vi ska nog få tillbaka pengarna även om Siemens kommer att vara av motsatt åsikt, tror HST:s direktionsordförande Otso Kivekäs (De gröna).

Enligt Kivekäs har Siemens fått ungefär 50 miljoner euro.

Fler förare i stället för förarlöst

Automatiseringen har kantats av otaliga bekymmer och HST beskyller Siemens för flera avtalsbrott. Projektet ligger flera år efter i tidtabellen, och den stora, enskilda orsaken till att HST måste dra i nödbromsen är att ytterligare förseningar skulle kunna leda till att Västmetron inte kan tas i bruk på hösten år 2016. Den risken vill ingen ta.

Nu vill HST i stället se till så metrotågen kan inleda trafikeringen på Västmetrosträckan med förare i tågen. Det är här som HST räknar med att förlora pengar.

- Vi måste skaffa nya ställverk till Västmetron, och vi måste betala metroförarnas löner, konstaterar Kivekäs.

HST kommer att gå över till metrotåg med två vagnar i stället för nuvarande tre, vilket i praktiken betyder att tågen blir fler och då behövs det också fler förare.

De som hade hoppats på automatiserade metrotåg i Helsingfors ska ändå inte sörja - den preliminära planen är att HST ska ta nya tag. I början av 2020-talet, då de nuvarande metrovagnarna ska bytas ut, lär en ny automatiseringsprocess komma på fråga. I väntan på den har vi fortsättningsvis en yrkesgrupp som kan kalla sig metroförare.