Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Jeanette Björkqvist: "Folk tror att journalister kan allt"

Från 2014
Uppdaterad 18.12.2014 19:24.
Maria Wetterstrand och Jeanette Björkqvist, ett av lagen i På resande not
Bildtext Maria Wetterstrand och Jeanette Björkqvist
Bild: Svenska Yle / Parad Media

Journalisten Jeanette Björkqvist är klar för finalen av På resande not tillsammans med sin parhäst, det svenska miljöpartiets tidigare språkrör Maria Wetterstrand, trots att paret i sin första match misslyckades med att sätta Finlands presidenter i rätt ordning.

- Det känns väldigt bra att vara i final, säger Maria. Inte minst för Jeanettes skull, hon ville gärna ha revansch efter det där med presidenterna.

Jeanette: Det känns märkligt att någon med mina usla kunskaper tagit sig till final. Det fanns många värdiga finalister bland de andra lagen, men vi är glada att vi är här. Maria är fantastiskt duktig.

Maria: Jag utgick hela tiden ifrån att vi skulle ta oss till final men man kan ju aldrig vara helt säker.

Hur känns det att se sig själv tävla i tv?

Jeanette: Fruktansvärt pinsamt. Jag har ångrat detta ända sedan jag tackade ja, eftersom jag har svårt för offentlig förnedring. Helt klart finns det en och annan som är glad varje gång jag gör bort mig.

Maria: Det är faktiskt jättekul att se sig själv men jag har sett också de avsnitt där jag inte tävlar själv, eftersom jag älskar frågesport. Av de andra lagen tycker jag kanske allra bäst om Christoffer Strandberg och Fredrik Furu - klart att vi i flicklaget ska heja på pojklaget!

Vilken fråga är ni mesta stolta över att ni klarat hittills?

Maria: Jag älskar språk och att dechiffrera vad underliga ord kan betyda, så jag är stolt över att vi fick full poäng på de estniska djurnamnen.

Jeanette: Vi kan ju inte estniska alls så vi klarade den uppgiften enbart med hjälp av underliga känslor och gissningar. Det var ett vackert nordiskt samarbete runt ett baltiskt språk. Dessutom är jag stolt över att vi kunde alla forna sovjetrepubliker utom en.

Hur har hösten varit i övrigt?

Jeanette: Turbulent på jobbet med samarbetsförhandlingar och stora omläggningar, men även med stor fin jubileumsfest. Just nu jobbar jag mycket med reportage runt årsdagen av tsunamin, vilket är en väldigt stor kontrast till På resande not.

Maria: Jag har studerat finska men även jobbat. Det är många som vill att man ska förklara vad som händer i den svenska politiken just nu och det är verkligen inte lätt. Annars frilansar jag och föreläser, så det hoppas jag få göra ännu mer i Finland framöver.

Vad har ni fått för respons på er medverkan i På resande not?

Maria: Det är många som hört av sig och sagt att de tycker det är roligt att titta och följa med.

Jeanette: Jag har förstått att journalister förväntas kunna allt och det har jag visat att det kan jag ingalunda. Men den mesta responsen har varit väldigt positiv, framför allt har jag förstått att just många lite äldre damer håller på oss.

Maria: Det känns inte som att vi har varit det laget som direkt dominerat tävlingen, andra har kanske varit mer briljanta än vi, men det har ju gått vägen ändå.

Jeanette: Vi är båda utpräglade tävlingsmänniskor men har ändå varit förvånade varje gång vi gått vidare. Man kan väl säga att vi arbetat oss uppåt.

Maria: Mina vänner i Sverige vet också att jag är med och tävlar i frågesport, så de hoppas att jag håller den svenska fanan högt. Till skillnad från en del andra tävlande i svenska frågesporter vet jag ju åtminstone vad Finlands nuvarande president och statsminister heter...

På resande not sänds på Yle Fem lördagar kl 21:00, repris söndag kl 15:45
Sänds även i TV Finland söndag kl 15:30 CET

Mer om ämnet på Yle Arenan