Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-ledarna berömde EU:s Rysslandspolitik

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Polens prermiärminister Donald Tusk.
Bildtext Donald Tusks effektiva ledarstil fick beröm av kollegerna.

EU-länderna försäkrar att de är mer samstämmiga än någonsin tidigare i fråga om Ryssland. Aldrig tidigare har EU varit så här enat i fråga om Ryssland, sade EU-rådets nya ordförande Donald Tusk när han sammanfattade de diskussioner som fördes under det rekordsnabba EU-toppmötet som avslutade redan vid elva på torsdagskvälllen.

- Vi hade under middagen en väldigt bra diskussion om Ryssland som kan betecknas som väldigt pragmatisk och givande, sade Tusk.

Tusk säger sig vara rörd över den solidaritet som finns inom EU speciellt med tanke på att sanktionerna mot Ryssland medför ekonomiska förluster för medlemsländerna.

- Vi EU-ledare frågade oss vilka uppoffringar EU är redo att göra för att stå enad i fråga om Ryssland.

Några nya beslut gällande Ryssland togs inte på mötet, däremot var EU-ledarna överens om att Ukraina behöver stöd speciellt nu när vintern står inför dörren. Några konkreta summor diskuterades inte utan snarare vilka olika möjligheter det finns att ge humanitärt bistånd till Ukraina.

Stubb: EU:s Ryssland politik har varit en framgång

Också Finlands statsminister Alexander Stubb (Saml) berömde EU-ledarnas diskussion om Ryssland och sade att den var den bästa har upplevt under sina 25 år i EU-sammanhang. En orsak till goda diskussioner var att man den här gången inte behövde tala nya sanktioner, sade Stubb.

- Vi kunde konstatera att sanktionerna har bitit, de flesta medelemsländer var av den åsikten att EU har lyckats i sin Rysslandspolitik tackvare att vi har talat med en gemensam röst och det här kan ses som ett ypperligt exempel på när EU:s utrikespolitik fungera som bäst.

Investeringsfonden fick grönt ljus

EU:s regeringschefer godkände under mötet den investeringsfond, som ska få fart på ekonomin i Europa.

– Vi har beslutat att jobba vidare med investeringsfonden, sade EU:s rådetsordförande Donald Tusk.

Investeringspaketets grundtanke är att man med hjälp av privata investerare ska flerfaldiga kapitalet på 21 miljarder euro till över 300 miljarder.
EU-kommission kommer ge närmare detaljer om investeringsfonden i januari och tanken är att fonden ska tas i bruk i sommar.

Ett ovanligt kort EU-toppmöte

Årets sista EU-toppmöte blev ett överraskande kort möte. Under de senaste åren har EU-ledarna fått vänja sig vid att vaka in på småtimmarna och sedan fortsätta mötet nästan dag. Men under decembermötet gick det undan, redan vid elvatiden på torsdagkväll var det hela klart. Dessutom en dag tidigare än ursprungligen planerat.

Det här var det första mötet som EU-rådets nya ordförande polacken Donald Tusk ledde och det var också första gången Jean-Claude Juncker deltog i toppmötet som EU-kommissionens ordförande.

Mycket talar för att både Donald Tusk och Jean-Claude Junker vill få ett slut på de utdragna möten och visa upp ett effektivare EU.

Italien premiärminister Matteo Renzi som representerar EU:s ordförandeland var imponerad och gav Donald Tusk en eloge. Renzi sade att han nu för första gången kan åka hem och sova i egen säng efter ett EU-toppmöte.