Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Närpes blir inte tvåspråkigt

Från 2014
Uppdaterad 21.12.2014 16:26.
Närpes stad.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Närpes kan inte bli tvåspråkigt från och med nästa år. Det står klart efter att en delegation från Närpes besökte justitieministeriet i går.

Tjänstemän och politiker från Närpes drog i en sista livlina i hopp om att ännu hinna bli tvåspråkig stad från och med 1.1.2015. En delegation från Närpes uppvaktade i går justitieministeriets tjänstemän.

Närpes blir inte tvåspråkigt

1:49

På ministeriet avvek de inte från justitiekanslerns beslut att en tvåspråkighet för Närpes del inte kan fastställas så länge rättsprocessen pågår.

Inget gehör för argument

Närpesdelegationen fick inget gehör för argumentet att verkställigheten kunde korrigeras i efterhand, om det visar sig att besväret får framgång.

- Det var det vi försökte framföra. Dels att det redan finns lagstiftning som gör att man bra skulle kunna betala tillbaka de här pengarna. Och att om man har fastställt en förordning så kunde man bara låta bli att verkställa den för Närpes del. Men det vågade inte ministeriets tjänstemän ta ställning till i och med att det är justitiekanslern som har gett sitt utlåtande och i det utlåtandet står det ingenting om just den här frågan, säger Mikaela Björklund (SFP), stadsfullmäktigeordförande i Närpes.

Vasa förvaltningsdomstol ska ta sitt beslut innan nyår. Om förvaltningsdomstolen skulle förkasta besväret, följer först en besvärstid på 30 dagar, som kanske leder till ytterligare besvär.

Det betyder att Närpes inte kan bli tvåspråkig den 1 januari.

De som deltog i besöket på justitieministeriet var stadsdirektör Hans-Erik Lindqvist, fullmäktigeordförande Mikaela Björklund och förvaltningssekreteraren Markus Norrback, samt riksdagsledamot Ulla-Maj Wideroos (SFP), som hade etablerat kontakten.

Larsmo och Korsnäs blir tvåspråkiga

I Larsmo gick besvärstiden ut i onsdags mot kommunfullmäktiges beslut att anhålla om tvåspråkighet och i Korsnäs löpte besvärstiden ut i går, torsdag.

Ingen besvärade sig i varken Korsnäs eller Larsmo. Det betyder att såväl Korsnäs som Larsmo kan bli tvåspråkiga efter årsskiftet.

Statsrådet fastställer tvåspråkigheten den 30 december.

Läs också:
Närpes uppvaktar justitieministeriet