Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Laglig marijuana gav Colorado stämning på halsen

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Man tänder en cannabiscigarett.
Bildtext Det är ett problem att USA inte har en enhetlig drogpolitik, anser Colorados grannstater.
Bild: EPA PHOTO BELGA/ETIENNE ANSOTTE/bb

Den amerikanska delstaten Colorados grannstater Oklahoma och Nebraska stämmer Colorado på grund av att staten har legaliserat användningen av marijuana.

Grannstaterna kritiserar Colorados slappa drogpolitik som leder till att marijuana flödar in i de närliggande staterna och påfrestar deras resurser.

Colorado blev i januari den första amerikanska delstaten att legalisera användning av marijuana i rekreationssyfte - tidigare hade det varit lagligt för medicinskt bruk.

Oklahoma och Nebraska försöker visa att Colorados marijuanalag bryter mot den federala grundlagen, vilket skulle betyda att den måste hävas.

Enligt den federala lagen måste en delstat se till att drogen stannar inom staten som har legaliserat den, och det tycker grannstaterna att Colorado har misslyckats med.

Några månader efter att Colorado hade legaliserat marijuana följde delstaten Washington, och i november röstade invånarna i huvudstaden för en legalisering i en folkomröstning.

Colorados allmänna åklagare säger att det inte var oväntat att de fick en stämning på halsen, men han ifrågasatte motiven bakom den. Mason Tvert från organisationen Marijuana Policy Project baserad i Denver är inne på samma linje.

- De här typerna är på fel sida av historien. De kommer att bli ihågkomna på samma sätt som de tjänstemän som kämpade för att alkoholen skulle hållas olaglig ännu i flera år efter att andra stater godkänt alkoholbruk, säger han.

Diskussion om artikeln