Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN har kört fast i Kongo

Från 2014
Uppdaterad 19.12.2014 08:23.
M23 rebeller lämnar Goma och åker förbi ett Fn-fordon
Bildtext M23 rebeller åker förbi ett FN-fordon i staden Goma i provinsen Norra Kivu.
Bild: EPA/DAI KUROKAWA

Den multinationella styrka som ska säkra freden i östra Demokratiska republiken Kongo håller på att misslyckas, varnar International Crisis Group (ICG).

Organisationen ICG kritiserar i hårda ordalag FN:s fredssatsning i Kongo i en fördömande rapport.

Om inte FN, Kongo och de kringliggande länderna tillsammans försöker göra något, kommer de brutala attackerna mot civila att fortsätta, säger ICG.

De östra delarna av mineralrika Kongo drabbades av två förödande krig mellan 1996 och 2003. Till och med sex miljoner människor miste livet i det som har kallats Afrikas världskrig.

Tandlöst fredsbevarande

Trots att FN:s största fredsbevararstyrka på över 20 000 man finns på plats i Demokratiska republiken Kongo, fortsätter kring 50 kongolesiska och utländska beväpnade grupper att terrorisera civilbefolkningen i regionen.

Under hösten har hundratals människor i den oroliga provinsen Norra Kivu i östra Kongo dödats i nattliga attacker av rebeller.

Trots att FN-styrkorna tillsammans med armén i slutet av november intensifierade operationen i området har attackerna fortsatt, liksom också plundringen av naturresurser.

ICG säger att segern över M23-rebellerna för ett år sedan med hjälp av Uganda och Rwanda väckte hopp om att förändring och fred var möjlig i regionen. Nu, uppger organisationen, har ändå fredsoperatoinen kört fast.

I ett fördrag som undertecknades i februari 2013 lovade Kongo att se över sin armé och arbeta för försoning och demokratisk reform i landet.

- Misslyckandet att demobilisera M23, som fortfarande har grupper i Uganda och Rwanda, demonstrerar osämjan och misstroendet mellan parterna som undertecknade fredsfördraget. Delvis beror det på Rwandas missnöje med den kongolesiska arméns och FN:s militära insats mot rwandiska rebeller i Kongo, vars ledare är misstänkta för att ha deltagit i folkmordet 1994, står det i rapporten.

M23-rebeller på rymmen

I onsdags meddelade Uganda att kring 1000 före detta M23-rebeller hade rymt från en förläggning 300 kilometer sydväst om Ugandas huvudstad Kampala.

De rymde när de skulle gå ombord på armélastbilar och transporteras till flygplatsen för att föras tillbaka till Kongo.

Enligt M23-ledaren Bertrand Bisimwa var ex-rebellerna bekymrade över sin säkerhet i Kongo.

Ugandas armé säger att ingen fördes tillbaka mot sin vilja, vilket Bisimwa tillbakavisar.

Rebellerna lovade i maj att inte ta till vapen i utbyte mot amnesti, men varnade i november att de skulle strida igen om löftet inte hålls.