Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

"För stark betoning på Afzelius kvinnor"

Från 2014
Uppdaterad 19.12.2014 09:44.
Cecilia Kyllinge
Bildtext Cecilia Kyllinge åkte in i Guldklassen

Dokumentären om Björn Afzelius, Tusen bitar, lägger lite för mycket betoning på Afzelius kvinnoaffärer och lite för lite på allt det fina han gjorde för människor i Sverige och internationellt. Det anser skådespelerskan och sångerskan Cecilia Kyllinge.

Själv har hon levt med Afzelius musik i flera års tid tack vare föreställningen hon gör kring hans sånger. Cecilia Kyllinge fick ett år på Danslistan med Till min kära och åkte in i Guldklassen lämpligt till jul.

Dokumentären om Björn Afzelius får ändå godkänt i det stora hela.

- Den är gjord med värme av människor som verkligen håller av honom och det känns bra, säger Cecilia Kyllinge.

Cecilia Kyllinge har lyssnat på Afzelius sen hon var riktigt liten. För några år sedan skapade hon tillsammans med sin man Bengt Kyllinge en föreställning kring hans sånger. Kyllinge gästspelade också i Finland under en miniturné på våren.

- Men till sommaren kommer vi att ses igen, säger Kyllinge. Detaljerna är hemliga tillsvidare, men klart är att Kyllinge kommer att turnera i Finland.

Hemma i Sverige har tusentals afzeliusvänner sett föreställningen, som fortfarande drar folk.

- Vi spelade tre utsålda föreställningar i Spira konserthus i Jönköping nu i december, berättar Kyllinge.

Det är så kul varje gång jag får skriva Finland på kuvertet!

CD skivan Så vill jag bli släpptes i samband med föreställningen och Till min kära utmanade på Danslistan i januari. Lämpligt till jul nådde den 40 veckor på listan och Cecilia Kyllinge åkte in i Danslistans hedersklubb, Guldklassen.

- Det är helt underbart och smått overkligt. Tänk att det blev så. Jag är rörd och jättelycklig över mottagandet av låten i Finland. Flera har också beställt hela skivan, efter att ha hört låten. Det är så kul varje gång jag får skriva "Finland" på kuvertet, säger Kyllinge.

Cecilia Kyllinges nya föreställning Tag det rätta, tag Cloetta, rullar också som bäst. Det är en nostalgiföreställning som hon skrivit tillsammans med sin egen mamma, Solveig Bergqvist Larsson. I den här berättarresan med minnen och musik från 50-60-talet medverkar också Bengt Kyllinge och Anders Larm.

Vid sidan av turnélivet hemma hinner Cecilia Kyllinge också med hjälparbete för ett barnhem i Uganda. I januari åker hon och Bengt Kyllinge dit igen.

- Vi ska besöka barnhemmet som vi har samlat in pengar till under året. En man på en radiostation där har spelat vår musik under året och i januari genomför barnhemmet en stor fotbollsturnering för pojkar och flickor. Vi ska sjunga under finalen, berättar Kyllinge.

Under tidigare resor till barnhemmet har paret Kyllinge bland annat fört fotbollar och fotbollskängor åt barnen.

I år firar Cecilia Kyllinge jul hemma i Dalarna tillsammans med föräldrar, syskon och syskonbarn. Men julen är också en bra tid för resor.

- Vi hade en underbar jul min man och jag för några år sedan. Vi hamnade "fel", fast så rätt, bland Los Angeles alla uteliggare. Vi fick många ändrade perspektiv, nya vänner och en magisk jul, säger Cecilia Kyllinge.

Cecilia Kyllinge är alltså Danslistans senaste Guldklassmedlem.
Häng också du med i röstningen på Danslistan!
I Vega nästa gång söndag 11.1.2015.

Mer om ämnet på Yle Arenan