Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland står modell för brittisk skolmat

Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Skomaten i Karis

Skolbarnen i Storbritannien får sedan början av hösten gratis skolmat enligt finländsk modell. Det är de yngsta eleverna som får en skattefinansierad skollunch.

Chips
Bildtext Nu är det slut på chips till lunch.

Sedan september serverar de brittiska skolorna gratis lunch till de elever som är i åldern 4 till 7 år. Det är fortsättningsvis tillåtet att ha med sig en egen matsäck, men rekommendationen är att äta den varma mat som serveras.

I en skola i södra London är lunchen precis uppdukad. Sexåriga Marley tycker att maten smakar bra.

– I dag får vi korv och det är gott, berömmer Marley.

Varm mat ersätter onyttig matsäck

Rivna morötter och isbergssallat i serveringslådor.
Bildtext De brittiska barnen ska nu få mera grönt på tallriken.

Skolan serverade tidigare endast gratis skollunch till de elever som kom från familjer med låga inkomster. Resten av barnen åt det för Storbritannien typiska ”packed lunch”, alltså en matsäck som föräldrarna har förberett. Innehållet i den medhavda lunchen var inte alltid så hälsosamt eller mättande, säger skolans rektor Chris Ashley-Jones.

– Nu får alla barn en varm måltid bestående av bra råvaror, vilket är en stor förbättring.

Många av barnen hade tidigare med sig en lunchlåda som kunde innehålla en smörgås gjord på vitt bröd, en påse chips, en frukt och en chokladstång.

Kända kockar har kämpat för skolmat

Gratis skolmat utreddes i London mellan åren 2009-2011 och det visade sig att de positiva hälsoeffekterna var stora. Kändiskocken Jamie Oliver är en av de som har arbetat för en hälsosam, gratis skollunch, precis som restaurangkedjan Leons grundare Henry Dimbleby. Enligt Dimbleby har de brittiska eleverna Finland att tacka.

– Utan Finland skulle en förändring ha varit osannolik. Vi har tagit modell av den finska skolmaten när vi har gjort upp rekommendationerna för den brittiska maten, säger Dimbleby.

Han tror att skolorna i framtiden också kommer att servera gratis lunch till de äldre eleverna, men vågar inte uttala sig om när det här kommer att ske.

– Det kan bli verklighet om en vecka eller om ett år. Vi måste bara fortsätta kämpa för det, säger Dimbleby.

Övervikt problem också i Finland

Pekka Puska.
Bildtext Allt fler barn i skolåldern lider av övervikt, säger Pekka Puska, tidigare generaldirektör för THL.

I Storbritannien finns det ändå kritiska röster som menar att gratis skolmat inte kommer att vara nog för att sätta stopp för trenden med allt fler överviktiga barn. Också i Finland lider allt fler barn i skolåldern av övervikt.

Det här håller den förre generaldirektören Pekka Puska vid Institutet för hälsa och välfärd THL med om.

– Vi har upptäckt att Finland inte är något mirakelland. Övervikt blir allt vanligare bland de unga och det är ett problem vi måste ta tag i, säger Puska.

Puska tycker ändå att Finland kan stå för gott exempel också i framtiden.

– I Finland har vi haft kostnadsfri och nyttig skolmat i sextio år. Att Storbritannien tar efter oss kommer säkert att ha en märkbar effekt på folkhälsan där.

Finland är skolmatens föregångare

Lunch i Gerby skola i Vasa.
Bildtext De finländska barnen har fått gratis skollunch i sextio år.

Det finns flera länder i världen som serverar skolmat, men det är bara i Finland, Sverige och Estland som den är gratis.

Finland införde gratis skollunch år 1948 som första land i världen. Tanken var att alla barn i efterkrigstidens Finland skulle ha möjlighet till ett mål varm mat om dagen.

De utländska rektorer, lärare och forskare som kommer till Finland för att lära sig mer om det finländska skolsystemet brukar också fascineras av den kostnadsfria skolmaten.

(Pasi Myöhänen, Yle Uutiset)