Hur brandfarlig är julen?

Ett hundratal bränder per år får sin början på grund av oaktsamt hanterande av ljus. Ljusbränderna koncentreras enligt Räddningsbranschens Centralförbund (SPEK) till högtider som självständighetsdagen och julhelgen. Vi har testat hur brandfarlig julen är.
Enligt den statistik som Inrikesministeriet har tillgång till uppstår en fjärdedel av alla ljusbränder i december. Statistiken bygger på rapporterade fall. Största delen av bränderna uppstår inomhus.
Under julen plockas det fram och bärs in saker som kan tänkas vara brandfarliga. Allt från julpynt till träd. I vårt experiment har vi koncentrerat oss till en halmbock, en säck, en plastgran, en levande gran och en tomtedräkt. Observera att experimentet inte är helt vetenskapligt.
Vad är brandfarligast? Svaret hittar du i videon ovan.
Så här ska du bränna ljus
Levande ljus får inte lämnas obevakade. Om ett ljus brinner ska man finnas på plats i samma våning, gärna i samma rum.
Underlaget ska vara brandfast. Se till att underlaget inte är av sådant material att det kan bli för varmt.
Värmeljusen får inte stå för nära varandra. Om värmeljus är placerade väldigt nära varandra finns det risk för att de hettar upp varandra och resulterar i en stor låga.
Facklor hör hemma utomhus. Facklor ska ställas tre till fem meter från byggnaden och placeras på ett stadigt underlag eller i en stadig fot.