Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sibbo lockar flest nya invånare

Från 2014
Uppdaterad 30.12.2014 08:34.
Nytt hus i Box, Sibbo
Bildtext Flyttbilarnas väg har ofta gått mot Sibbo. Här ett hus i Box. (arkivbild)
Bild: YLE/Stefan Härus

Sibbo är den kommun i Östnyland som växer mest. Under de senaste åren har inflyttningen varit större än utflyttningen och kommunen ligger på 19:e plats i landet.

Sedan år 2009 visar Sibbo upp ett plus på 652 personer. Borgå har ett minus på 104 personer och Lovisa visar ett litet plus på 14 personer medan Lappträsk har förlorat hela 63 personer under samma period. Mörskom ligger lite på plus med en nettoinflyttning på 6 personer.

Närheten till huvudstadsregionen gynnar Sibbo då det gäller inflyttning.

– Skämtsamt kan man säga att vi har en hel del att ta igen efter att Helsingfors for iväg med ett par tusen invånare här för några år sedan, säger kommundirektör Mikael Grannas. Men nej, det är klart att det är vårt läge som är gynnsamt.

Motorväg gynnar väst

– Det är nog motorvägen som gynnar speciellt de västligare kommunerna i Östnyland, säger Topi Haapanen som är regionutvecklingschef på utvecklingsbolaget Posintra.

Haapanen säger att Svenska Yles beräkningar låter korrekta.

– Det skulle förstås vara intressant att veta lite mera detaljer. Vem är det som flyttar och i vilket livsskede är de, säger han.

All inflyttning är en vinst

Då Yle Östnyland ställer frågan om det är problematiskt med barnfamiljer som flyttar in och fortsätter jobba i huvudstadsregionen och då exempelvis inte gynnar arbetslivet i hemkommunen är svaret nej.

– Det att folk flyttar hit är en klar vinst redan det. Då finns det potentiella nya företagare, eller människor som annars bara deltar i livet i regionen.

Andra kommuner i landet får leta efter nya invånare med ljus och lykta utan att lyckas, och Haapanen menar att det är mer synd om dem.

Satsningar i Lovisa

– I Lovisa har vi inlett en del projekt för att förbättra arbetsmarknaden och därmed locka fler invånare dit, berättar Topi Haapanen.

Ett par större företag har gått under den senaste tiden och det har lett till en ökad arbetslöshet i staden. Haapanen är ändå hoppfull om att det ska gå att få bukt på situationen.

Infrastruktur kostar

När familjer rör sig över kommungränserna betyder det utmaningar för den nya kommunen vad gäller infrastrukturen.

– Givetvis blir det press på att bygga skolor, dagisar och vårdplatser då folk flyttar in, säger Sibbos kommundirektör Mikael Grannas.

Han konstaterar att Sibbo ändå redan länge har haft som mål att få folk att flytta till kommunen så det finns inbakat i vår kommunstrategi.

– Vi har flera projekt i kommunen som syftar mot massiv inflyttning och vi har redan rott utbyggnaden av vår hälsocentral i land.

Läs också:
Flyttningsrörelserna gynnar få kommuner - se läget nära dig