Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Livsstilsförändring efter 60

Från 2014
Uppdaterad 09.12.2015 13:49.
Stig har avklarat simsträckan i Sun City Triathlon
Bildtext Yes! Simsträckan avklarad, nu är det bara 40 km cykling och 10 km löpning kvar!
Bild: Yle/Daniel Nylund

Toppform och toppkänslig

Efter sex månader av intensiv träning står jag inför mitt livs utmaning. Vad är nu detta?! Sjuk hals och täppt näsa, jag håller på att bli förkyld! Jag meddelar PT Joakim Träskelin läget. Okey, okey nu är du i toppform! Toppform betyder att du är mer känslig, mottaglig för ”bobbor” men absolut ingenting att oroa sig för! Tvärtom! Fortsätt följa veckans program med vila, kost och lätt träning. Det här blir jättebra! Jag blir lite fundersam över Joakims svar men det känns bra. Det känns faktiskt riktigt bra,

Jag är i kanonform!

Det småregnar när jag går från parkeringen. Det är lördag morgon och det är idag jag skall delta i Vasa Sun City Triathlon. Förkylningen som jag tidigare känt av är som bortblåst. Jag är i toppform! Jag får mitt startnummer, ”fotboja” och lite annan information varefter jag träffar de andra ”Yle triathleterna”.
Vi tar på oss våra cykelkläder och till sist drar vi på oss våra våtdräkter.Vi står på stranden tillsammans med ett hundratal andra och väntar på startsignalen. Jag rättar till sim-mössa och simglasögon, säkert för hundrade gången. Knyter vänster hand och drar några djupa andetag. Känner mig lugn och avslappnad och otroligt taggad att komma iväg. Jag skulle inte kunna skjuta på detta ett enda ögonblick, inte en sekund till. Nu vill jag bara iväg!

Aldrig i livet

Det hela tog sin början för ett år sedan. Släkten var samlad hemma hos min systerdotter på julkaffe. Då bjuds det på godsaker! Halleluja!! Mätta och belåtna satt vi där och jäste! Efter allt det goda var vi alla överens om att nu snart, kanske redan nästa vecka, skulle vi börja ett hälsosammare och sportigare liv! Min lilla syster hade sett Yle:s upprop var de sökte fyra frivilliga till deras programserie ”från soffpotatis till stålman”! Det här borde vi anmäla oss till, allesammans, men speciellt du Stig! Vadå, varför jag?! Kanske ansågs jag mest kvalificerad, tillräckligt ”pöllo” för att ta mig an en sådan utmaning. Målsättning är att klara av ett olympiskt triathlon efter sex månader av träning. Aldrig i livet att jag utsätter mig för något sådant! Trots mina protester sände min syster mig länken till Yle bloggen och jag läste... det här var ju på pricken jag! Intresset var väckt. Det var en galen idé och kanske var det just därför som jag inte kunde släppa tanken. Dagen före sista anmälningsdagen tryckte jag ”enter” och dit for min ansökan. Jag blev antagen och en månad senare fick jag mitt första träningsprogram för tre veckor framåt.

Livsstilsförändring efter 60+

Jag är alltså 62 år och jag har aldrig tränat eller haft någon typ av konditionshöjande aktivitet. Däremot har jag i perioder styrketränat. Detta som motvikt till mitt stillasittande arbete och för att jag fick problem med axlar och nacke. Uppvärmningen före styrketräningen, antingen konditionscykel eller löpmatta, kändes tråkigt och något som jag fuskade med. Hellre tog jag lättare vikter/motstånd som uppvärmning.

Det är aldrig försent

Tredje och sista maxtesten visar att uthålligheten blivit mycket bättre och detta bara på sex månader! Träningen har gjort att alla värden förbättrats. Bara syreupptagningsförmågan ökade med 30 % på tre månader! Jag upplever detta som bättre hälsa, mindre flås och jag orkar mera. Det är aldrig försent att
förbättra sin kondition men det finns ingen genväg. Träningsprogrammet har varit till stor hjälp för mig. Det är svårt att hoppa över ett träningspass som är inplanerad. Det ger skuldkänslor.

Hur gick det, vilken placering?

Och nu undrar du som ännu inte sett det sista avsnittet i serien, Mitt triathlon, hur gick det? Klarade han utmaningen och vilken placering? Jo, jag klarade utmaningen. Jag är supernöjd med placeringen ”där i mitten”. Jag kan stolt berätta för dig att jag gjorde mitt bästa under hela loppet och det är det enda som räknas. Det känns helt underbart! Jag kunde inte ha gjort det bättre!

Jag uppnådde mitt livs toppform vid 62 års ålder!

Mer om ämnet på Yle Arenan