Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Arenan populär bland finländare i Spanien

Från 2014
Uppdaterad 21.12.2014 09:44.
Peter Karell, Bjorn Carneholm och Bertil Lassenius
Bildtext Använder Arenan också utomlands, från vänster Peter Karell, Björn Carneholm och Bertil Lassenius.
Bild: Yle/privatalbum

Finländarna i Spanien är den grupp utlandsfinländare som tittar och lyssnar mest på Arenan. Antalet program, klipp och direktsändningar som startas från Spanien är 50 000 i veckan.

– Jag ser på TV-nytt varje dag. Dessutom tittar jag på Obs debatt och Efter Nio. Och jag lyssnar på Eftersnack varje vecka.

Så låter det när Bertil Lassenius beskriver sin medieanvändning. En rätt vanlig tittar- och lyssnarprofil för en pensionär som tillhör den trogna Ylepubliken. Det som är speciellt är att Lassenius befinner sig i Torrevieja i sydöstra Spanien, och tittandet och lyssnandet sker via datorn, efter att programmen sänts i Finland.

Varje år tillbringar Lassenius ungefär halva året i Spanien och halva året i Pargas, och för honom är det självklart att följa med vad som händer i Finland då han befinner sig utomlands.

– Jag har en bakgrund som journalist och är något av en nyhetsfreak.

En annan pensionär i Spanien som regelbundet tittar och lyssnar på finländska program på Arenan är ålänningen Björn Carneholm, som tillbringar två månader i Spanien varje år, i Fuengirola.

– Jag tittar på TV-nytt, för jag vill försöka hänga med vad som händer hemmavid. Jag lyssnar också på Musikväktarna.

Och det finns fler i Spanien med liknande medievanor. I statistiken för Arenantittandet utomlands i november seglar Spanien upp som etta. Tvåa är Sverige, följt av USA, Tyskland och Thailand.

– I starter handlar det till exempel i Spaniens fall om ungefär 50 000 starter i veckan, säger Kari Haakana, servicechef för Yle Internet.

"Starter" betyder startade uppspelningar av ett program eller ett klipp efteråt, eller startade direktsändningar på Arenan. Starterna utomlands utgör totalt 3 procent av alla starter på Arenan. Arenan hade i medeltal 6,2 miljoner starter i veckan i november 2014.

Favoritprogram på Arenan för publiken utomlands

  1. Uutiset (nyheter)
  2. Här hittar du t.ex. TV-nytt

  3. Uusi päivä (dramaserie)
  4. Syke (Puls, dramaserie i sjukhusmiljö)
  5. Urheiluruutu (Sportrutan)
  6. Kimmo (komediserie)
  7. A-studio (aktualitetsprogram)
  8. The Norden (dokumentärserie)
  9. Tellus (kriminalserie)

Källa: Comscore digital analytics, november 2014

Nyheterna intresserar mest

På topplistan för november för utlandsfinländarna ser man att tv-programmen dominerar stort då det gäller Arenan. Speciellt de finskspråkiga tv-nyheterna är populära. Också inhemska dramaserier, aktualitetsprogram och sport intresserar då man befinner sig utomlands. Ett dokumentärprogram har tagit sig in på topplistan för november. Det är "The Norden", producerat av Svenska Yle.

De finländare som befinner sig utomlands kan ändå inte ta del av allt utbud på Arenan. Orsaken är upphovsrätter.

Det innehåll som Yle producerar äger Yle rättigheterna till. Det kan fritt läggas ut på Arenan och också ses på utomlands, förutsatt att det inte innehåller till exempel upphovsrättsskyddade låtar eller bilder.

Därutöver producerar Yle mycket innehåll tillsammans med utomstående företag och köper också in program av helt utomstående produktionsbolag. I dessa fall är visningsrättigheterna utomlands en förhandlingsfråga.

– Vi strävar efter att vår publik ska kunna titta på programmen när de vill och på den plattform de önskar. Många av de finländare som bor utomlands betalar ju Yle-skatt och därför försöker vi få så omfattande rättigheter som möjligt, säger Marit af Björkesten, direktör för Svenska Yle.

Program på Arenan som fungerar också utomlands

Kamp om rättigheterna

Trots denna strävan lyckas det inte alltid. Ibland är det alltför dyrt, ibland helt enkelt omöjligt, att köpa rättigheterna för att visa vissa program utomlands. Speciellt problematiska ur Yles synvinkel är utländska dramaprogram och internationella programformat, där rättighetsinnehavarna vill sälja visningsrättigheterna till varje land separat för att maximera sin vinst. Därför får inte deras program i regel synas via Yle utomlands.

Nicolina Zilliacus-Korsström, programchef för Yle Fem, säger ändå att det ibland också sker misstag, att Yle inte öppnar sina egenproducerade program för hela världen trots att det kunde vara möjligt.

– Då är det bra att publiken hör av sig till oss. Vi har möjlighet att öppna program för utlandstittning också efteråt.

E-postadressen till Arenan är arenan.info@yle.fi.

Upphovsrätterna är också orsaken till att vissa program finns kvar på Arenan en så kort tid.

– Vi strävar efter att våra egenproducerade och samproducerade program ska kunna ligga ute i ett år. Men då det gäller inköpta program är 30 dagar det vanliga. Ibland får vi bara sju dagars visningstid på Arenan, säger Zilliacus-Korsström.

Naturväktarna i Tyskland

Men man behöver inte alltid vänta på att programmen uppenbarar sig på Arenan efteråt. Man kan också titta eller lyssna på tv och radio direkt via Arenan, med avbrott för de program som inte får sändas utomlands, eller ta del av Yles utbud via andra webbradio- och tv-tjänster.

I Peter och Gun Karells kök är Radio Vega ofta på. Köket befinner sig i Frankfurt, där paret bor sedan femton år, och lyssnandet sker via webben.

– Under vardagarna lyssnar jag på morgonnyheterna. På grund av jobbet följer jag noga med vad som händer i Finland, säger Peter Karell, som jobbar som försäljningsdirektör på finländska Metsä Board i Tyskland.

Men det blir också en del nöjeslyssnande, till exempel på lördagsförmiddagen, Kaffekvarnen är en favorit. Ett annat program som lockar är Naturväktarna.

Hur kan Radio Vega intressera efter femton år i Tyskland?

– Vi har väldigt nära kontakter till Finland och vi lever ett liv där vi ofta pendlar till Finland. Radion är ett viktigt element i vårt hushåll och finns ofta på i bakgrunden.