Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Återanvänd gamla OS-arenor

Från 2014
Uppdaterad 22.12.2014 12:53.
Ilse Klockars och Petri Horttana
Bildtext Ilse Klockars (till vänster) och Petri Horttana.
Bild: Yle/ Bubi Asplund

Ilse Klockars från Hangö och Petri Horttana från Karis seglade mycket ut i världen under årets sista fredagssnack. Det handlade om Putin utan skjorta och Fidel Castros Kuba. Och skolmat i Karis.

Fredagssnack 19.12.14 - Spela upp på Arenan

Bilden av den stora, starka Putin var ett samtalsämne under fredagssnacket. Ofta syns han utan skjorta men under det tal han nyss höll hade han till och med kostym, konstaterade studiovärd Jonas Sundström som höll i trådarna för veckans snack.

- Putin känns som en skrämmande person, det är något i hans blick, konstaterar Klockars.

- Jag skulle ha mycket lättare med honom om han inte skulle ha den där KGB-bakgrunden, säger Horttana.

Osökt landade snackarnas diskussion också in på OS i Sotji.

- Om man ser hela kulissen bakom så gäller det nog inte bara Ryssland. I OS i Peking Kina, där jag var på jobb, stängde man av vattnet från jordbruken för att få duschvatten åt västerlänningarna. Enorma arenor blir oanvända, inte är det ju positivt. Man sopar problemen under mattan, säger Klockars som jobbat på Yle Sporten.

- Varför inte återanvända ställen istället för att alltid hitta nya, frågar hon och båda snackarna är rörande eniga om att gamla OS-arenor borde återanvändas.

- Man borde se var i världen det färdigt finns en infrastruktur så att man inte behöver bygga vägar med mutor. Nu ordnas OS i de länder där man tömmer en slum för att bygga en arena, säger Horttana.

Från OS-arenor till Kuba

Och från Ryssland och makt gick diskussionerna till Kuba. USA har återupptagit de diplomatiska relationerna, kubanerna har firat och hoppas på att de ekonomiska sanktionerna mot Kuba upphävs. Kan Kuba snart bli fullproppat med Mc Donalds och nya Fordbilar?

- Det går nog inte att göra något åt det. Men det har nog ännu inte hänt något på riktigt, säger Horttana.

Ilse Klockars har en arbetssynvinkel på det hela.

- Ur turistsekreterarperspektiv skulle det vara bättre att man kunde bibehålla det som det är.

2014 blir 2015

Fötterna tillbaka på jorden och till hemknutarna. Leijona Catering som tillreder maten till beväringarna i Dragsvik ska laga mat åt skolungdomarna i Karis. Vad tycker snackarna om det?

- Det var ju bra mat. Enda gången jag har gått upp i vikt så helt okej, säger Petri Horttana.

Men eftersom det är årets sista snack, hur ser Ilse Klockars på året som gått?

- Jag tycker år 2014 har varit ett roligt år. Jag har bytt spår i livet så det känns som om mycket är nytt och utmanande. Jag gillar utmaningar, ju mer man gör det besvärligt för sig själv desto mer lär man sig.

Ska det bli några nyårslöften, Petri Horttana?

- Alltid har man personliga grejer man vill förbättra. Kanske ska det handla om något kring att hålla bättre koll på den personliga ekonomin. Spara kvitton, eller så, funderar han.

Fredagssnack hörs nästa gång i januari 2015.

Effektivera!