Hoppa till huvudinnehåll

Kulturhistoria

Modet på 1960-talet

Från 2014
Uppdaterad 19.12.2014 19:07.
Nyår i 1960-talsstil på Strömsö.
Bildtext Nyår i 1960-talsstil på Strömsö.
Bild: YLE/Strömsö

Vill du ha en trendig stil på nyårsfesten kan du låta dig inspireras av 1960-talet. För just nu är 60-talet hett.

Strömsö inslag: Peter Bergfeldt om yrket - Spela upp på Arenan

- Idag hittar man mycket kläder som är inspirerade av 60-talet. Men till skillnad från förr då materialen inte andades så är materialen bättre idag och det är kanske inte fullt så tight som på 60-talet, säger hårstylisten Peter Bergfeldt.

- Man kan plocka det man själv tycker var trevligt från 60-talet, sedan finns det också mycket annat som är trendigt nu. Men 60-talet är vackert, stilrent och mycket grafiskt.

Några av de detaljer som går igen i dagens mode är a-linjen på kappor, klänningar och tunikor, korta kjolar, stövlar, snäva byxben, höga midjor och metalliska färger.

Strömsö inslag: En titt på 60-tals modet - Spela upp på Arenan

Den metalliska färgen blev också karaktäristiskt för senare delen av 60-talet då den första bemannade månlandningen genomfördes och modet rymdinspirerades.

En av 60-talets absoluta stilikoner var den brittiska modellen Twiggy. En typisk Twiggy-look var mycket mascara och kajal, medan läpparna lämnades hudfärgade. Twiggy var mycket smal och anorexian lär ska ha fått sin start i 60-talet då unga kvinnor ville se ut som henne.

- Tidigare hade kvinnorna haft formen av ett timglas, men så kom Twiggy och satte igång anorexian på den tiden, säger Bergfeldt.

Strömsö inslag: Nyår i 60-tals stil - Spela upp på Arenan

Det hände mycket under 60-talet, det var ungdomens tid. Det hände massor, inom såväl hår, mode som musik. När det gäller accessoarer var 60-talet däremot ganska enkelt.

Om vi ser på dagens mode som är inspirerat av 60-talet är det trendigt för män att ha skägg, och gärna ett muffigt skägg. Bergfeldt färgade dessutom Jims skägg med ett så enkelt medel som mascara. Lockiga hår är inne. Annes hår fuktades med vattenspray och fönades torrt med värmeskydd och fuktgivande balsam i.

Mer om ämnet på Yle Arenan