Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norges damer spelar om EM-guld - igen

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Heidi Löke var Norges bästa målskytt i semifinalen.
Bildtext Heidi Löke var Norges bästa målskytt i semifinalen.
Bild: EPA

Det blev en väntad seger för Norge när damerna mötte Sverige i EM-semifinal i handboll. Norge spelar i EM-final för sjunde gången i rad.

Norge, som är regerande olympisk mästare, lät sig inte överraskas av Sverige på fredagskvällen i Budapest. Norge avancerade till EM-final efter en 29-25 seger.

Norges vassaste anfallsvapen var linjespelaren Heidi Löke som satte in sex bollar. Ändå vann Norge matchen främst tack vare sitt fungerande försvar. Isabelle Gullden gjorde nio mål för Sverige men i övrigt var svenskorna blygsamma i anfallet.

– Vi fick inte till det, Norge gjorde det svårt för vårat anfallsspel, berättade Sveriges förbundskapten Thomas Sivertsson till Sveriges Radio efter matchen.

Den norska sviten fortsätter

Norge har spelat i samtliga EM-finaler sedan år 2002. Av de sex senaste finalerna har Norge vunnit fyra.

I söndagens final ställs Norge mot Spanien. I fredagens senare semifinal vann Spanien med minsta möjliga marginal över Montenegro då matchen slutade 19-18.

Norge får fungera som favorit i finalen mot Spanien som jagar sin första stortävlingsseger. Spanjorskorna är ändå på väg uppåt. Det visade laget redan för två år sedan i OS genom att kamma hem brons.