Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kati Enkvist: Ge barnen en vit jul

Från 2014
Uppdaterad 21.12.2014 16:21.
Redaktör Kati Enkvist
Bild: Yle/Amanda Bieber

Barnen förtjänar en vit jul. Det är den billigaste och mest värdefulla gåvan du kan ge, skriver Yle Österbottens redaktör Kati Enkvist.

Som barn är julen en magisk tid. Fylld av förväntan och glädje. För många av dem blir det dock ett rent och skärt helvete.

Erika gillar inte julafton. När hon växte upp var det en dag hon fasade för. Hennes föräldrar hade alkoholproblem och en vardag med fylla var ingenting ovanligt. Men varenda julafton hoppades Erika att mamma och pappa skulle låta bli flaskan.

Hon önskade aldrig några julklappar av tomten. Hon önskade bara att mamma och pappa inte skulle dricka.

I Finland finns det många barn som upplever julen precis som Erika gjorde. Det finns många barn som på julaftonsmorgon vaknar med oro i stället för fjärilar i magen.

Erika visste aldrig hur dagen skulle sluta. I vilket skede grälandet skulle börja. Hon visste inte när stämningen plötsligt skulle skifta och ett vanligt samtal skulle sluta i svordomar och skrik.

- Jag förstod aldrig varför man skulle supa under julen. Mina vänner pratade aldrig om berusade föräldrar. När vi talade om julen efter lovet var det som om vi levde i helt olika världar.

Erika berättar att hela dagen var ångestfylld.

- Deras missbruk var inte okej någon dag på året, det förstår jag nu. Men någonstans kände jag då, som liten, att det inte var meningen att julen skulle vara på det här sättet. Det fanns liksom inga gränser. Det skulle börja drickas redan från morgonen. Sedan höll det på tills de slocknade. Framför tv:n. Efter att julklapparna hade delats ut.

Erika och så många, många andra har aldrig känt någon glädje på julafton. Det ska inte behöva vara så. Och det är upp till er alla föräldrar att se till att det inte blir så för era barn.

I sjutton år har Nykterhetens vänner i samarbete med bland annat Yle ordnat kampanjen En nykter jul. Med den vill man att vi ska tänka på att den allra bästa julklappen vi kan ge våra barn är en vit jul.

Erika, som i dag är vuxen, hoppas också.

- Det jag önskade mest av allt kunde inte köpas. Det jag önskade mig varenda jul var helt gratis, en nykter mamma och pappa. Men mina föräldrar hade ändå inte kapaciteten att ge mig det. Julen var ett rent och skärt helvete.