Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hiv-positiva kvinnor får stöd i juletid

Från 2014
Uppdaterad 22.12.2014 05:31.
Flyktingar i Darfur
Bild: UN Photo/Evan Schneider

Hiv-positiva invandrarkvinnor behöver mer stöd än infödda finländska kvinnor med hanteringen av hiv-smittan. Från och med början av året har det nya stödprogrammet för hiv-positiva kvinnor, SHE, samarbetat med hiv-stödcentralen. Speciellt viktigt är stödprogrammet i juletid.

She to she

  • SHE (Strong, HIV positive, Empowered women) strävar efter att stärka kvinnor och ta makt över sitt eget liv med hjälp av gruppträffar.
  • De som leder träffarna lever själva med hiv.
  • Ett expertråd som består av hiv-positiva kvinnor och vårdproffs ligger bakom det globala programmet.
  • Programmet finansieras av läkemedelsbolaget Bristol-Myers Squibb.
  • www.shetoshe.fi

- Hon hade blivit misshandlad, varit hemlös och deprimerad, och upplevt kulturchock, men nu hjälper kvinnorna inom programmet henne över julen, berättar Batulo Essak som är planerare för mångkulturellt arbete vid hiv-stödcentralen.

Invandrarkvinnor med hiv är speciellt utsatta i juletid eftersom de ofta saknar egna stödnätverk. När byråerna är stängda och finländarna åker iväg över helgen blir många invandrarkvinnor helt ensamma. Här kommer stödprogrammet SHE in.

Hiv-stödcentralen körde i gång stödprogrammet i februari. Programmet går ut på att hiv-positiva kvinnor utbildas till att stöda andra hiv-positiva kvinnor. De första utbildningarna hölls i oktober - då utbildades tolv kvinnor.

Batulo Essak, som är barnmorska och par- och sexualterapeut, förklarar hur systemet fungerar.

- Kvinnor som kommer hit första gången känner ofta att de inte vill leva. Många tänker att de aldrig kommer att hitta en man, få barn eller ett jobb. Mitt jobb är att visa att också andra människor har uppnått sina drömmar, fått familj och jobb och ja, då och då kommer inbjudan till bröllop, säger Batulo och tillägger att hon sett det mesta under sina elva år på stödcentralen.

Över hälften av hiv-smittade kvinnor utlandsfödda

I Finland hittas årligen mindre än 200 nya fall av hiv. Siffran har varit stabil i flera år. Mellan åren 1980 och 2013 diagnostiserades totalt 3 218 hiv-smittor i Finland. Av dem är 883 kvinnor.

Av alla smittade kvinnor är över hälften, 56 procent, utlandsfödda. Av alla smittade män är samma siffra bara 25 procent. Enligt Essak beror det här på att kvinnorna ofta kommer från u-länder där de inte har haft rätt att bestämma över sin egen sexualitet.

Tidigare testades alla invandrare när de kom till Finland. Numera testas bara de som kommer från riskländer. Orsaken är brist på resurser, säger Essak.

Finländska män smittas i över hälften av fallen på utlandsresor genom oskyddat sex.