Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Siemens vill lösa metrotvist i hemlighet

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Automatmetrotåg, visualisering.
Bildtext Siemens vill att tvisten om automatmetron helst inte går till tingsrätten.
Bild: HST

Siemens vill lösa tvisterna med Helsingfors stads trafikverk gällande den förarlösa metron i en skiljemannadomstol, istället för att gå till tingsrätten. I en skiljemannadomstol kan tvisten lösas utan insyn eftersom behandlingen inte är offentlig.

Juha Lehtonen vid Siemens säger att om avtalet om automatiseringen av metrotågen sägs upp kommer Siemens att besvära sig och vill då att tvisten löses i en skiljemannadomstol.

- Jag utgår från att den part som förlorar när ärendet behandlas i första instans överklagar och processen kommer därmed att vara väldigt lång, motiverar Lehtonen för Yle Helsinki varför tvisten inte ska behandlas i tingsrätten.

Skillnaden mellan ett skiljeförfarande och en domstolsbehandling är att skiljeförfarandet inte är offentligt och att beslutet inte kan överklagas. I ett skiljeförfarandet är det oftast tre skiljemän som avgör en tvist.

För att tvisten ska gå till ett skiljeförfarande måste Siemens och stadens trafikverk samarbeta. Trafikverkets ståndpunkt i hur tvisten ska avgöras är ännu inte klar.

Trafikverket vill säga upp avtalet med Siemens men det slutliga avgörandet fattas av stadsstyrelsen i januari. Behandlingen i stadsstyrelsen antas ändå vara en formalitet och avtalet med Siemens sägs antagligen upp.

Läs också:

Nu rivs alla avtal om automatmetron upp
Västmetrobolaget tror fortfarande på automatmetron
Trafikverket vill slopa automatmetron
Sauri om automatmetron: Vi gör det som är bäst för skattebetalarna
Endast dåliga alternativ kvarstår kring automatmetron
Trafikverkets direktion gav sig själv nådatid om automatmetron