Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Jubileumsåret har gjort Borgåborna mer medvetna om Tove Jansson

Från 2015
Tove Janssons holme Klovharun.
Bildtext Utflykterna till Klovharun var populära
Bild: Yle / Hanna Othman

Tove Jansson kunde uppmärksammas i något årligen återkommande evenemang. Det tycker flera av dem som har varit involverade i jubileumsåret.

Under 2014 har Tove Jansson firats på alla möjliga sätt. I Borgå har det bland annat satts upp teaterpjäser, byggts en muminlekpark och ordnats utflykter med Tove Jansson-tema i skärgården.

Tanja Peisala, som är marknadsföringsplanerare på Borgå stads turism- och marknadsföringsenhet, är nöjd med året som gått.

Redan innan jubileumsåret inleddes hade Borgå stad en hel del journalister, speciellt från Japan, på besök. De var mycket intresserade av Tove Jansson, hennes Borgåanknytning och av skärgården, säger Peisala.

Pellingepjäs och skärgårdsutställning lyckade

Ett av de mest lyckade evenemangen publikmässigt under året var skärgårdsutställningen på Konstfabriken. Den lockade över 10 000 besökare. Också teaterpjäsen Vägen hem som uppfördes på Pellinge var mycket populär, säger Tanja Peisala. Hon nämner också de guidade turerna till Tove Janssons ö Klovharun som var slutsålda.

– Det har också tidigare ordnats resor till Klovharun. Men det här var första sommaren som det har funnits guidning, säger Peisala.

Tanja Peisala säger att man från Borgå stads turismavdelnings sida har försökt föra fram skärgården och Tove Jansson förhållande till den.

– Speciellt för utländska turister är skärgården en produkt i sig, säger Peisala.

Susann Hartman, chef för kulturtjänster i Borgå, vill också hon lyfta fram Vägen hem som en sak som varit speciellt fint under året. Hon nämner också det stora litteraturseminarium som Borgå folkakademi ordnade i samband med Tove Janssons födelsedag den 9 augusti.

”Borgåborna har blivit mer medvetna om Tove Jansson”

På flera håll pratas det nu om behovet av ett årligen återkommande evenemang som skulle uppmärksamma Tove Jansson och hennes Borgåanknytning.

– Tove är ju en del av Borgå och det har hon varit tidigare också, säger Peisala. Det är jättesvårt att hitta ett koncept som skulle fungera som ett årligen återkommande evenemang, speciellt om man vill locka internationella turister.

Susann Hartman riktar gärna blickarna mot Pellinge när hon funderar på evenemang som kunde bli årligen återkommande. Överlag tror hon att jubileumsåret har gjort Borgåborna mer medvetna om Tove Janssons koppling till staden.

– Det har kanske inte funnits en egen lokalkärlek till henne tidigare, förutom på Pellinge.