Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pargas kan få unikt hus i centrum

Från 2014
Uppdaterad 23.12.2014 06:49.
En skiss över det nya huset som planeras på Köpmansgatan 7 i Pargas.
Bildtext Arkitektens vision av huset.
Bild: Studio puisto/Heikki Muntola

Stora planer är på gång för Pargas centrum. Området mellan Axos café och Nordea på Köpmansgatan kan i framtiden få ett helt nytt hus - eller kanske flera.

Tanken är att det gamla Tarmola-huset som inhyser bland annat pizzerian Venezia och resebyrån Forte på Köpmansgatan 7 ska rivas och ge plats för ett nytt affärs- och bostadshus i tre våningar.

"Årets företagare" har visioner

Mannen bakom husplanerna, Pargasföretagaren och konstsamlaren Ted Wallin, vill i det här skedet inte inte gå in på några närmare detaljer, men säger att projektet är mycket speciellt.

Ted Wallin.
Bildtext Företagaren Ted Wallin.
Bild: Yle/Marie Söderman

- Vi planerar ett alldeles unikt hus med runda former. Än så länge har jag inte kunnat ansöka om bygglov eftersom en hel del byråkrati måste ordnas först. Men både huset och de som skulle bo där skulle vara unika, säger Wallin.

Huset som i dag står på tomten är i dåligt skick. Fastighetens fyra ägare, Wallin är en av dem, är eniga om att det bör rivas.

Köpmansgatan i Pargas
Bildtext Köpmansgatan den 22 december 2014.
Bild: Yle/Marie Söderman

Tv-program satte igång processen

Idén till att låta bygga ett nytt hus fick Wallin i samband med Yle Teemas tv-satsning "Ett nytt Pargas" i somras.

En grupp arkitekter tog då fram nya visioner för Pargas och Wallin blev inspirerad att som företagare och Pargasentusiast jobba vidare med projektet som gällde Köpmansgatan.

Huset har ritats av arkitekt Heikki Muntola vid arkitektbyrån Studio puisto. Ritningarna från i somras har redan nu justerats så att huset ska ha färre fönster, men större inglasade terrasser mot Köpmansgatan.

Gatuplan skulle reserveras för affärslokaler och de två översta våningarna för bostäder. Under jorden byggs en parkeringshall.

- Finansieringen är inte heller klar i det här skedet, vi måste förhandla med banken, säger Wallin.

Wallin är delägare i ytterligare ett fastighetsbolag på Köpmansgatan och äger också fastigheten som inhyser galleriet Art bank.

Staden sätter tummen upp

Inom Pargas stad har man tagit del av planerna och ser positivt på idén att skapa något nytt i centrum.

- Kvarteret mellan Axo och Nordea behöver utvecklas. Ted Wallin är en av de första som har visat intresse för att göra något konkret, säger planeringsarkitekt Turkka Michelsson.

Bildtext Turkka Michelsson.
Bild: Yle/Marie Söderman

Innan planerna kan gå vidare måste ändå detaljplanen göras om.

- På tjänstemannanivå anser vi att det här är ett intressant initiativ som kunde ge staden ett lyft, säger Michelsson.

Hela området kunde piffas upp

Staden har också varit i kontakt med andra som äger fastigheter på området mellan Axo och Nordea. Förhoppningen är att hela området kunde ses över, inte bara tomten som gäller Köpmansgatan 7 . Ett par andra fastighetsägare har visat intresse för att fundera vidare, men inga konkreta planer finns ännu.

- Men ingenting kan komma igång förrän vi har gjort om detaljplanen. Det arbetet börjar 2015, säger Michelsson.

Projektet på Köpmansgatan drivs alltså nu av en privatperson. Av idéerna som togs fram i somras har staden själv valt att jobba vidare med området kring Pargas gästhamn.

Många gillar förslagen

Bodil Sjögren och Anne Mikkonen på Köpmansgatan i Pargas.
Bildtext Bodil Sjögren och Anne Mikkonen på väg på en fika på Köpmansgatan.
Bild: Yle/Marie Söderman

Då de olika idéerna för Pargas centrum presenterades för allmänheten tidigare i år togs de emot med jubel bland Pargasbor. Också nu då Yle Åboland visar upp en bild på huset hörs många glada utrop på Köpmansgatan.

- Wow, är min första reaktion. Huset blir en kontrast mot det andra och kan bli jättehäftigt. Mina tankar går mot vattnet och vågor, säger Patrik Sundell.

- Super, mycket fint! Man får medelhavsstämning, säger Bodil Sjögren och Anne Mikkonen.

Många företagare var redan i somras ivriga inför planerna i Pargas. Till exempel tyckte Mosa Moulani som driver pizzerian Venezia att planen för Köpmansgatan 7 lät vettig eftersom huset är i dåligt skick.

Köpmansgatan i Pargas
Bildtext Bilden visar hur Köpmansgatan 7 kunde se ut före och efter.
Bild: Fotomontage. Bilder: Yle/Marie Söderman och arkitektbyrå Studio puisto.

Kolla också in:
Yle Teemas program "Ett nytt Pargas" på Arenan.
Pargas planeras på nytt
Företagarna gillar arkitekternas visioner