Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Parkering under jord ska ge ett lyft för Smedsby

Från 2014
Uppdaterad 22.12.2014 13:55.
Lars-Erik Gästgivars framför hotell Vallonia
Bildtext Lars-Erik Gästgivars framför Hotell Vallonia
Bild: Yle/Roger Källman

Ett fyrtiotal bilar ska få plats i en ny, underjordisk parkering i anslutning till Hotell Vallonia i Smedsby, Korsholm. Entreprenadavtalet skrevs under i dag och i augusti 2015 ska allt vara klart.

Meningen är att parkeringen dagtid ska användas av de som jobbar på de företag som hyr in sig i komplexet. Efter kontorstid frigörs platserna för hotellgäster.

- På det här sättet kan vi utnyttja parkeringsplatserna "dubbelt", säger Lars-Erik Gästgivars, styrelseordförande för Vallonia.

Utöver parkeringen under jord kommer också nya bilplatser att skapas ovan jord. Lars-Erik Gästgivars säger att det här är en del av arbetet för att utveckla Smedsby centrum.

Infarten till den underjordiska parkeringen sker genom en tunnel under Centrumvägen. Från garaget tar man hissen upp till receptionen, som också den ska få ny fason.

Den nya parkeringen möjliggör en framtida utvidgning av hotellet. Den nuvarande parkeringen på hotellets bakgård frigörs och kan därmed bebyggas. Byggnadsrätt finns för mellan 2 500 och 3 000 kvadratmeter.

Parkeringsprojektet och tillbyggnaden av hotellet kommer enligt Gästgivars att totalt gå på uppemot tio miljoner euro.

Inget kundbortfall

Då omfartsvägen runt Smedsby togs i bruk minskade genomfartstrafiken och kundtillströmningen till affärerna i kommuncentret. Enligt Gästgivars har det här inte drabbat hotellet.

- Det är ju inte ortsbor som bor på hotell, utan gästerna kommer längre ifrån och känner till hotellet, så där har vi inte märkt någonting.

Ritning över hotell Vallonias tillbygnad
Bildtext Ritning över Hotell Vallonias nya parkering. Nedfarten till den underjordiska hallen till vänster i bild.
Bild: Oy Vallonia Ab