Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

EU betalar för laxtrappor i Svartån

Från 2014
Uppdaterad 23.12.2014 11:49.
Vattenkraftverket vid �kerfors.
Bildtext Laxen kommer inte upp i Svartån på grund av alla kraftverksdammar. Bilden är från Åkerfors.
Bild: Yle / Pia Santonen

Den utrotningshotade flodpärlmusslan i Svartån i Raseborg fick en tidig julklapp i år. I fredags (19.12) kom beskedet att EU hjälper till med finansieringen och de omtalade laxtrapporna är nu nära att bli verklighet.

Radio Vega Västnyland

1:17

Planerna för Svartån är en del av det riksomfattande Life IP-projektet. Life IP har som mål att trygga och förbättra levnadsvillkoren för skyddade arter som finns i de inlandsvatten som ingår i Finlands Naturanätverk.

I Svartå vill man rädda flodpärlmusslan, som är utrotningshotad. Flodpärlmusslan behöver laxfiskar för att kunna föröka sig men i dagens läge kommer inte laxarna upp i Svartån på grund av de fyra kraftverksdammarna. Därför är en del av projektet att bygga fiskvägar eller så kallade laxtrappor.

Laxfisk.
Bildtext Laxfisken behövs i Svartån för att flodpärlmusslan ska överleva.
Bild: Aki Janatuinen

Fint att EU är med

Det är Västra Nylands vatten och miljö som koordinerar Life IP-projektet i Västnyland. Som projektplanerare fungerar Esko Vuorinen. Han tycker det är väldigt fint att EU vill vara med och finansiera projektet.

- Det är många projekt i Europa som vill ha de här pengarna. Vårt projekt var bra förberett så jag var ganska positiv att det går igenom, förklarar Vuorinen.

Naturinventerare Esko Vuorinen
Bildtext Esko Vuorinen är glad över att EU vill vara med och förbättra vattentillståndet i Svartån.
Bild: YLE/Sofia Söderlund

Inhemska finansiärer sökes

Trots att EU-kommissionen lovar att betala 60 procent av projektet så är projektet ännu inte rott i land. För att få EU-pengarna måste man hitta inhemska finansiärer som betalar för resten av projektet, det vill säga 40 procent.

- Det är ännu ganska mycket arbete kvar. Vi har tre månader på oss att fixa den inhemska finansieringen. I april ska den slutliga ansökan lämnas in, berättar Vuorinen.

Det återstår också ganska mycket arbete med att pussla ihop projektplanen, säger Vuorinen.

Flodpärlmussla i Svartån.
Bildtext Såhär ser en flodpärlmussla ut.
Bild: YLE/Mikaela Sonck

Koskienergia stöder planerna

En del av den inhemska finansieringen är redan klar. Koskienergia Oy, som äger kraftverksdammarna, har lovat att vara med. Andra finansiärer är bland annat Raseborgs stad, Västra Nylands vatten och miljö, Närings-, trafik- och miljöcentralen och Finlands miljöcentral.

Billnäs forsen
Bildtext En av Koskienergias kraftverksdammar finns i Billnäs.
Bild: YLE/ Tove Virta

Laxtrappor i Svartån har diskuterats i olika repriser men har aldrig lyckats bli verklighet. Men nu är man närmare målet än någonsin tidigare.

- Tidigare har alltid något kommit emot och finansieringen har också fattats, berättar Esko Vuorinen.

Han är glad över att kraftbolaget Koskienergia är med. Tidigare har planerna runnit ut i sanden för att kraftbolaget inte varit med på noterna.

Start nästa höst

Life IP har en budget på omkring 25 miljoner, varav ungefär 10 procent går till Svartån. EU:s andel uppskattas bli omkring 15 miljoner euro.

Om allt går som planerat kan projektet påbörjas hösten 2015.

Läs också:
Fisktrappor planeras igen i Svartån
EU-pengar söks för fiskvägar i Svartån
Fisk i Svartån kan räddas med privata pengar