Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stort behov av nya bostäder - men få vågar ta lån

Från 2014
Uppdaterad 22.12.2014 16:37.
Byggarbetare.
Bildtext Behovet av flera bostäder är stort särskilt i huvudstadsregionen

Bostadsmarknaden gynnar köparen, visar Finlands hypoteksförening Hypos årliga bostadsbarometer.

Efterfrågan på små lägenheter är stor, vilket leder till att det proportionella priset på större lägenheter sjunker.

– Det finns ett stort behov av nya lägenheter, säger Tom Lönnroth på Finlands hypoteksförening Hypo.

Enligt honom finns det för tillfället ett behov av nästan alla typers bostäder, men särskilt i huvudstadsregionen är behovet av mindre lägenheter brådskande eftersom inflyttningen till området fortfarande är stor. Lönnroth säger att det nu behövs olika typer av bostadslösningar, såväl hyres- och ägandebostäder som delägandebostäder.

– Så länge det inte kommer nya bostäder på marknaden blir det ett tryck på prisnivån på de befintliga bostäderna, säger Lönnroth.

Köparen gynnas

Bostäderna är billiga för dem som kan och vågar ta lån, men få vågar göra det på grund av det ekonomiska läget.

Enligt Hypo finns det prutmån på så gott som alla lägenhetstyper. Den som är på väg att köpa en välskött rad- eller höghuslägenhet kan bra pruta 5-10 procent på utgångspriset anser Hypo. Om lägenheten är i sämre skick kan man pruta ännu mera.

Det är få köpare som i dag har möjlighet att ta sitt första bostadslån och köpa sin första ägarbostad. Det här leder enligt rapporten till att bostadsmarknaden saktar ned ytterligare. Eftersom efterfrågan på små lägenheter är stor så sjunker det proportionella priset på större lägenheter. Den som gynnas mest är alltså en köpare som vill sälja sin lilla lägenhet och köpa en större.

Enligt rapporten är det få som tagit nya bostadslån i år. Senast lånenivån var lika låg som nu var för tio år sedan. Det är första året sedan år 2004 som finländarna lyfter bostadslån för mindre än femton miljarder euro under årets lopp.

Bättre läge än förra året

Trots att bostadsmarknaden fortfarande är svag på grund av den ekonomiska recessionen har situationen förbättrats jämfört med förra året. Det index som Finlands hypoteksförening tagit fram var ifjol -155 medan det i år är -75. Indexet bygger på efterfrågan och utbud på bostäder, ränteläge och prisläge samt ett antal andra mindre faktorer som gäller bostadsmarknaden. Trots att marknaden gått framåt jämfört med fjolåret ligger man fortfarande på minus, enligt rapporten.

– Många konkreta beslut måste fattas för att marknaden ska piggna till och så att konsumenternas förtroende för marknaden börjar öka igen, säger Lönnroth.