Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kallios höjdpunkt: Stenson och Rose svänger i Ryder Cup

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Toni Kallio

Yle Sportens medarbetare väljer sina favoritögonblick under sportåret 2014. Toni Kallio minns en europeisk golftriumf.

Det är någonting speciellt med matchspel i golf. Numera spelas de flesta tävlingar som slagspel, alla hål spelas till slut och det lägsta sammanlagda resultatet vinner. I matchspel spelar man i stället om varje hål som kan vinnas, förloras eller delas. Matchen avgörs när någon leder med flera hål än vad det återstår att spela. Det är man mot man, par mot par, lag mot lag.

Den ultimata tävlingen som avgörs med matchspel är Ryder Cup där Europa möter USA. Lagen består av tolv spelare från vardera kontinenten och spelas varannat år. I sommar tävlade man på Gleneaglesbanan i Skottland.

I många år har USA varit förhandsfavorit. Detta för att landet har betydligt flera spelare framför européerna i världsrankingen. Trots detta har européerna lyckats med att vinna åtta av de tolv senaste tävlingarna. Många anser att det beror på att spelarna från USA inte lyckas med att skapa en lika bra laganda som Europaproffsen.

Justin Rose och Henrik Stenson firar en lyckad första dag i Ryder Cup.
Bild: EPA/ANDY RAIN

Av flera nyckeltillfällen i årets tävling kommer jag bäst ihåg det som skedde på lördagsmorgonen då matcherna i fyrboll avgjordes. Det är en spelform där två par möter varandra. Alla spelar sin egen boll och parets bästa resultat räknas.

Europas par bestod av Justin Rose och Henrik Stenson som mötte starka amerikanerna Matt Kuchar och Bubba Watson. Rose och Stenson hade hamnat i ett två poängs underläge efter sex hål. Men det skulle vända. Européerna satte en birdie på varje hål tio hål framöver, gjorde Ryder Cup-historia med totalt tolv birdies, och slog amerikanerna med 3 & 2 på den sextonde greenen.

Amerikanerna spelade inte dåligt, tillsammans gjorde lagen otroliga 21 birdies i matchen, men Rose och Stenson var helt enkelt för bra för Kuchar och Watson. Duons framfart förändrade matchbilden och bidrog starkt till att Europa till slut vann tävlingen med 16,5-11,5.

Toni Kallio

Tidigare delar i serien:
Leif Lampenius höjdpunkt
Kristian Karlssons höjdpunkt
Anki Karhus höjdpunkt
Marianne Nymans höjdpunkt
Janne Karinkantas höjdpunkt
Antti Koivukangas höjdpunkt