Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Sparkad kommundirektör: Min uppväxt i Grankulla var ett problem

Från 2014
Uppdaterad 03.07.2015 15:17.
Anna Mäkelä
Bildtext Anna Mäkelä var kommundirektör i Kittilä i fyra år.
Bild: Kittilä kommun

Kittiläs förra kommundirektör Anna Mäkelä har återvänt till sin hemstad Grankulla. Fyra år i Lapplands mest framgångsrika kommun slutade med avsked i direktsänd tv. Hon vill aldrig mer leda en lappländsk kommun.

För fyra år sedan tog Anna Mäkelä, som då var fullmäktigeledamot i Grankulla och representerade De gröna, sin familj och sitt pick och pack och flyttade över 900 kilometer norrut för att leda den lappländska kommunen Kittilä.

Att Mäkelä varken var insatt i renskötsel eller gruvdrift var enligt henne inte ett problem.

- Jag tycker att ett jobb ska innebära att man lär sig någonting nytt. Om man känner att man inte kan lära sig något nytt är det dags att byta arbetsplats, säger Mäkelä.

Grankulla blev ett problem för andra

Det faktum att Mäkelä är född och uppvuxen i Grankulla har varit ett större problem för andra än för Mäkelä själv och enligt henne har det även använts emot henne i Kittilä.

- Man säger att jag inte kan vara en bra kommundirektör för att jag är uppvuxen i Grani. Det är en intressant tankegång med tanke på vår mångkulturella värld med människor som vuxit upp på betydligt mer spännande ställen än Grankulla, säger Mäkelä.

Man säger att jag inte kan vara en bra kommundirektör för att jag är uppvuxen i Grani.

Själv hade hon inga farhågor om Lappland och enligt henne är människor i olika delar av landet sist och slutligen ganska lika. Det var snarare politiken i Kittilä som tog Mäkelä på sängen.

”Jag gjorde inte fel”

Det sista året i Kittilä kantades av schismer mellan Mäkelä och förtroendevalda i kommunen. Orsaken är en tvist om skidliftar, ett ärende som kommundirektören bad polisen utreda utan att meddela det till kommunstyrelsen. I november blev Mäkelä uppsagd eftersom hon saknade förtroende hos fullmäktige i Kittilä. Själv säger hon att uppsägningen var olaglig och har överklagat beslutet till Norra Finlands förvaltningsdomstol.

- Vissa försökte pressa mig att ta tillbaka polisanmälan. De sade att jag skulle få svårigheter annars. Men ifall jag hade gjort det skulle det ha varit omöjligt för mig att fortsätta som kommundirektör. Jag hade goda argument för det jag gjorde och de förändrades inte på grund av att någon annan tyckte att jag gjorde fel. Dessutom utreder centralkriminalpolisen och riksåklagaren nu skidliftsaffären, vilket visar att jag hade samma mål som de högsta myndigheterna, berättar Mäkelä.

Skulle du ha gjort någonting annorlunda i dag?

- Nej.

Klasskillnader och avundsjuka

Enligt Mäkelä är arbetet som tjänsteman inte helt enkelt i kommuner som Kittilä, eftersom det förekommer tydliga klasskillnader.

- Jag märkte en sorts missunnsamhet gentemot mig det sista året. De förtroendevalda har ibland svårt med tjänstemän som har hög utbildning och mera lön. Politikerna har en tendens att blanda sig i tjänstemännens arbete, fastän det är tjänstemännen som har sakkunskapen. Jag har hög utbildning, hög lön och är dessutom en kvinna. Det var en kombination som blev för mycket för vissa, berättar Mäkelä.

Året för henne har varit tufft, men hon har även haft stöd.

Jag märkte en sorts missunnsamhet gentemot mig det sista året. De förtroendevalda har ibland svårt med tjänstemän som har hög utbildning och mera lön.

- Visst är det helt exceptionellt det som hände. Att fullmäktige sparkade mig i direktsänd tv. Men det som hände i fullmäktige i Kittilä ska inte stämpla hela folket eller hela Lappland. Jag hade ett stort stöd bland de anställda i kommunen och bland folket. Till och med gamla vänner från Grankulla som jag inte sett på över femton år har hört av sig och sagt att de är på min sida.

Så vad händer nu i ditt liv?

- Jag har precis flyttat tillbalka till Grankulla och först ska jag fira jul. Jag har älskat att jobba som kommundirektör och det är mitt drömjobb. Men jag är bara 39 år gammal så det finns möjligheter för mig att göra någonting helt annat. För att vara helt ärlig så vet jag inte vad jag ska göra.

Älskar Grankulla

Och Mäkelä som säger att hon älskar Grankulla vill inte lämna villaparadiset på länge.

- Jag kommer inte att söka jobb som innebär att mina barn måste flytta igen. Jag tycker att det är tillräckligt för mina barn att redan en gång ha flyttat till Kittilä och sedan tillbaka. Nu ska de växa upp här. Det är möjligt att ni i fortsättningen ser mig som kommundirektör, men ni kommer inte att se mig som kommundirektör i Lappland, säger Mäkelä.