Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Antiislamistisk veteran vann i Tunisien

Från 2014
Beji Caid Essebsi
Bildtext Veteranpolitikern Beji Caid Essebsi blir Tunisiens första folkvalda president.

I Tunisien har veteranpolitikern Beji Caid Essebsi vunnit gårdagens presidentval. Den 88 år gamla Essebsi blir landets folkvalda president, i ett val som slutför övergången till demokrati.

Beji Caid Essebsi utropade sig till vinnare i presidentvalet redan under natten till måndag. Segern bekräftas nu av de slutliga resultaten.

Essebsi fick nästan 56 procent av rösterna mot den sittande presidenten Moncef Marzoukis 44.

Marzouki vägrade erkänna sig besegrad före alla röster hade räknats.

Nu är det ändå klart att Essebsi bli Tunisiens första president som väljs i fria val sen självständigheten från Frankrike år 1956.

Medlöpare, teknokrat, antiislamist

Den 88 år gamla Essebsi var tidigare talman för det tunisiska parlamentet, och minister under envåldshärskaren Zine el Abidine Ben Ali, som störtades under Arabiska vårens första folkresning i december 2011.

Efter Ben Alis fall har Essebsi varit minister i en övergångsregering bestående av teknokrater, och nu blåst nytt liv i sin politiska karriär med det nygrundade sekulära partiet Nida Tounes, eller Tunisiskt upprop.

Nida Tounes har redan majoritet i parlamentet efter att ha slagit det tidigare regeringspartiet, islamistiska Ennahda, i parlamentsvalet tidigare i höst.

Essebsi och Nida Tounes har vunnit många väljare genom att rikta udden av sin aggressiva valkamp mot islamistiskt inflytande i politiken, efter att brett missnöje och demonstrationer fällde Ennahdas regering.

Demonstrationer

Framförallt unga tunisier som deltog i folkresningen mot Ben Ali är ändå oroade över Essebsi seger.

Många tunisier har svårt att smälta att någon som ses som den gamla envåldshärskaren Ben Alis medlöpare väljs till president bara fyra år efter folkresningen.

Flera hundra mänskor demonstrerade på måndag morgon i flera tunisiska städer. I staden Hamma tog polisen till tårgas för att skingra stenkastande demonstranter.

Sista steget

Tunisien är det enda landet i regionen som anses ha lyckats slutföra övergången till demokrati, efter resningarna under den så kallade arabiska våren.

Essebsi lovar nu att arbeta för ökad välfärd, och att få ekonomin på fötter på ett sätt som gynnar alla tunisier. Han lovade också att hedra dem som riskerade livet under folkresningen för fyra år sen i sitt sätt att sköta presidentämbetet.

– Jag vill tillägna folkresningens martyrer min seger. Jag tackar min rival och uppmanar nu alla att samarbeta utan att utesluta någon, sa Essebsi efter att ha utropat sig till vinnare.