Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyska demonstrationer mot invandring får kritik

Från 2014
Uppdaterad 23.12.2014 05:29.
Pegida-demonstration mot invandring i Dresden 22 december 2014
Bildtext Pegida-demonstrationen i Dresden samlade tusentals demonstranter som bland annat sjöng julsånger.
Bild: EPA/KAY NIETFELD

I Tyskland höjs allt flera kritiska röster mot de så kallade Pegida-demonstrationerna. Varje måndag sedan några veckor tillbaka samlas tusentals mänskor för att protestera mot en påstådd islamisering av Tyskland. I går kväll var det dags igen.

Demonstranter i julstämning. I Dresden samlades igår kväll omkring 17 500 demonstranter och till kampen mot islamisering och mindre invandring hörde den här gången bland annat att sjunga julsånger.

Förutom möjligen julsångerna så är Pegidas (vilket står för; Patriotiska européer mot en islamisering av aftonlandet) budskap ändå allt annat än vackert, anser kritikerna. Bland dem hittar man biskop Heinrich Bedford-Strohm, överhuvud för den lutherska kyrkan i Tyskland.

Motdemonstration mot Pegidarörelsen i Dresden 22 december 2014
Bildtext Texten "medmänsklighet inte främlingsfientlighet" på ett plakat under demonstrationen mot Pegidarörelsen i Dresden.
Bild: EPA/KAY NIETFELD

– Jag förväntar mig att de som deltar i de här demonstrationerna kan motivera sina åsikter och att de klart tar avstånd från högerextremisterna, som håller i trådarna, säger Bedford-Strohm till rundradiobolaget ZDF.

Judar stöder muslimer

Också det judiska centralrådet i Tyskland är oroat. I en intervju för tidningen Die Zeit, säger ordföranden Josef Schuster att rädslan för islamistisk terror nu leder till att man förolämpar en hel religion.

– Det är en absurd tanke att islam skulle bli statsreligion i Tyskland bara för att vi har några islamister i landet, säger Schuster.

Han påminner vidare om att man inte får underskatta Pegida-rörelsen. Här möts nämligen nynazister och folk som nu öppet får vara rasistiska och främlingsfientliga, enligt Schuster.

Utbredd förståelse

I Tyskland förs sedan några veckor tillbaka en intensiv debatt kring Pegida. Många frågar sig, vad det är för mänskor som protesterar mot en påstådd islamisering i en region där det knappt finns några muslimer.

Vissa, som Josef Schuster stämplar rörelsen som brandfarlig, andra säger att man måste ta de här mänskornas rädslor på allvar. Till det senare hör bland annat en mer jämn fördelning av flyktingar mellan de europeiska länderna, säger chefen för de bayerska kristdemokraterna Horst Seehofer.

Samtidigt visar en opinionsundersökning gjort för Zeit online att nästan hälften av tyskarna har förståelse för Pegida-demonstrationerna. Det här hänger enligt undersökningen framför allt ihop med en allt större rädsla för en radikal form av islam.

Samma opinionsundersökning visar också att långt över hälften av de tillfrågade tycker att Tyskland tar emot för många flyktingar och asylsökande. I år uppskattar man deras antal till omkring 200 000.

Att breda ut Pediga-demonstrationerna över landet verkar ändå inte vara så lätt. Till exempel i München fick demonstrationen ställas in på grund av brist på deltagare. Protesten mot den planerade demonstrationen lockade ändå igår kväll cirka 12 000 mänskor.

Diskussion om artikeln