Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkorea blev utan internet

Från 2014
Uppdaterad 23.12.2014 05:46.
Kim Jong-un
Bildtext Framföallt västländerna vill se att Kim Jong-un åtalas för mänskorätssbrott vid ICC, även om han knappast kan ställas inför rätta.
Bild: EPA/KCNA SOUTH KOREA OUT

Medan FN:s säkerhetsråd behandlade Nordkoreas mänskorättsläge låg landets internetförbindelser nere. Uppkopplingsproblemen tros vara den proportionella motåtgärd mot dataintrång som USA har lovat.

FN:s säkerhetsråd har diskuterat mänskorättsläget i Nordkorea för första gången sen Kim Jong-un tog över som landets ledare.

Ärendet togs upp till diskussion efter att FN:s generalförsamling krävde att säkerhetsrådet ska föra mänskorättsbrotten vidare till internationella brottsmålsdomstolen ICC i Haag.

Nordkorea är inte medlem i ICC, och därför är det säkerhetsrådet som ska fatta beslut om att väcka åtal mot landets medborgare.

Ryssland och Kina motsatte sig en behandling av mänskorättsfrågan i säkerhetsrådet, men röstades ner av de övriga medlemmarna.

Hot om hämnd

Nordkorea själv bojkottade mötet och anklagade USA för att använda mänskorättsfrågan för att försöka störta landets ledarskap.

Nordkoreas FN-ambassadör kallade också avhoppade nordkoreaner som har rapporterat om mänskorättsbrott för ”mänskligt avskum”, och hotade att hämnas om säkerhetsrådet vidarebefordrar anklagelserna till ICC.

Nordkoreas internet utslaget

Samtidigt var Nordkoreas internetförbindelser helt avskurna natten till tisdag, efter en misstänkt hackerattack.

Enligt flera källor har Nordkoreas internetförbindelser med omvärlden stadigt blivit sämre sen lördagen, tills de låg helt nere.

Det tros vara frågan om en amerikansk hämndåtgärd över dataintrånget mot filmjätten Sony och hoten mot amerikanska biografer, som en nordkoreansk hackergrupp tros ligga bakom.

USA har inte tagit på sig skulden för Nordkoreas uppkopplingsproblem, men hade lovat komma med en proportionell motåtgärd över intrånget mot filmjätten.

Nordkorea tros ha beordrat dataintrånget mot Sony på grund av en av bolagets filmer, som handlar om en fiktiv mordkomplott mot ledaren Kim.

Läs också:
Nordkorea trappar upp ordkrig över film

Diskussion om artikeln