Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Bland skummande bägare i Europa

Från 2014
Uppdaterad 15.07.2016 11:16.
Den stora ölresan
Bild: SVT

Programledare Jonas "Steken" Magnusson gör en resa genom ölets Europa. Bland skummande bägare och hängivna öldrickare, politiska intriger och dolda marknadskrafter.

Själv bosatte Magnusson sig i Prag i slutet av 80-talet och en av dragningskrafterna var ölen. Här fanns den ett passionerat förhållande till öl och ingen halsade starköl ur burk som hemma i Norden.

Fem år senare återvände han hem till Sverige som självutnämnd ölspecialist. Men på hemmaplan hade också något hänt. Och i dag verkar det vara helt andra krafter än smaken och berusningen som styr. Frågan är vad det är som styr?

Resan börjar också i Prag där Magnusson snart kan slå fast att utgångspunkten för en ölkultur är att det finns människor som dricker rejäla mängder. Pubens miljö spelar också roll. I puben i Prag serveras bara en sorts öl, och sitter kunden kvar betyder det att han vill ha mer.

Annars är det kanske inte så annorlunda i jämförelse med Norden – det är ljust öl, i maximala mängder, med berusningen som mål.

Men allt står inte rätt till. Pragborna blir allt mer skeptiska till sin egen öl som fallit i internationella bryggeriers händer.

I serien träffar vi också exempelvis marknadsföraren som tog Staropramen till Sverige och Norden och de nya ”ölexperterna” – de som dricker öl som om det vore vin.

Orginaltitel: Den stora ölresan (Sverige)
3 avsnitt
30 dagar på Arenan
Serien sändes första gången i Yle Fem 2014

Produktion: SVT / Nordvision

Mer om ämnet på Yle Arenan