"Medieläskunnigheten har försvunnit i sociala medier"
Vi stöter varje dag i sociala medier, i synnerhet på Facebook, på inlägg som talar till våra känslor och som vi lockas att dela. Ett klick och så är det gjort. Vi blir nöjda på köpet, då vi tänker att vi gjort en tjänst till våra medmänniskor.
Det blir sekundärt att kolla upp fakta och reflektera över vilka följder ens delning kan ha, då vardagsbestyren väntar.
Nätpolisen Jarno Saarinen påminner om att man i sociala medier borde förhålla sig mer kritiskt till de inlägg som delas. Nätpolisen blir nästan dagligen kontaktad av personer som meddelar att felaktig information sprids om dem på sociala medier.
- I värsta fall får en oskyldig människa utstå vrede och hot på grund av de felaktiga inläggen, säger Saarinen.
Det senaste inlägget som spreds flitigt handlade om att det skulle ha blivit svårare att utföra frivilligarbete. Ett inlägg av en en upprörd vägserviceman väckte stor uppmärksamhet och delades över 6 000 gånger under veckoslutet. Det visade sig att påståendena som mannen kom med delvis var felaktiga och överdrivna.
Nätpolisen Saarinen ondgör sig över att medieläskunnigheten nästan helt har försvunnit från de sociala medierna och att inlägg som enbart baserar sig på rykten delas vitt och brett.
- Ärligt sagt förstår jag inte varför nästan alla i dag saknar en sådan dygd att man först lyssnar på båda parterna och först sedan bildar sig en åsikt, säger nätpolisen Jarno Saarinen.
Heidi Hannukainen / Yle