Internationellt vapenhandelsavtal träder i kraft
På juldagen träder ett internationellt vapenhandelsavtal i kraft. Avtalet ska reglera den internationella handeln av konventionella vapen. Som konventionella räknas vapen allt från handeldvapen till pansarfordon, artilleri och stridshelikoptrar.
Avtalet ska även begränsa världens vapenverksamhet och leveransen av vapen till personer som är skyldiga till människorättsbrott. De stora vapenhandlarländerna USA, Kina och Ryssland har inte ratificerat avtalet.
I fortsättningen måste regeringarna ha kontroll över vapenhandeln. Avtalet förbjuder vapenexport till länder där vapnen används för krigsbrott, för folkmord, emot civila eller för andra gärningar som strider mot internationell rätt.
FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon uppmuntrade alla stater att omedelbart ansluta sig till avtalet. Enligt FN innebär avtalet att den internationella vapenhandeln äntligen blir mer transparent och ansvarsfull.
- Avtalet förhindrar vapen från att komma till konfliktområden och hamna i händerna på krigsherrar, människorättsbrottslingar, terrorister och kriminella organisationer, säger Ban Ki-moon.
Nästan 130 länder har skrivit under avtalet och 60 länder har ratificerat det. Finland var ett av de första länderna som undertecknade avtalet. USA har skrivit under, men senaten måste ännu ratificera avtalet. Bland annat den inflytelserika vapenlobbyn NRA (National Rifle Association) har aktivt lobbat emot avtalet, trots att endast exporten av vapen berörs, inte den nationella vapenhandeln.
De stora vapenproducenterna Ryssland, Kina, Indien och Pakistan har inte heller anslutit sig till avtalet. Däremot har flera stora länder som exporterar mycket vapen ratificerat det, till exempel Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Spanien och Sverige.
Att övervaka världens vapenhandel, som beräknas omfatta 70 miljarder euro om året, väntas ändå bli svårt.
- Äntligen är det emot internationell rätt att sätta vapen i händerna på diktatorer och människorättsbrottslingar. Om avtalet verkställs kommer människoliv att räddas, säger Anna MacDonald, ledaren av organisationen Control Arms, som strävar efter att begränsa vapenhandeln.
Yle Uutiset/Johanna Kippo
Källor: Reuters, AP, AFP
Läs också:
Tiotals länder skrev under vapenhandelsavtal
FN överens om vapenavtal
Svåra förhandlingar om vapenhandelsavtal