Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

De återvände till samma strand tio år senare

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Yle Nyheter TV-nytt: Tillbaka efter tio år - Spela upp på Arenan

Matti Kallio och hans sambo Ida låg och sov i sin bungalow då den första vågen kom till ön Koh Lanta på Thailands västkust, tidigt på morgonen annandag jul för tio år sedan. Båda två klarade sig med livet i behåll, men Matti har kämpat med traumatiska minnen sedan dess.

Nu är de tillbaka på Koh Lanta och Matti hoppas att han äntligen ska kunna lämna katastrofen bakom sig.

- Jag har själv haft mardrömmar och svårt med det som skedde här för tio år sedan. Jag kan inte fortsätta leva så här utan hoppas att jag skulle få en avslutning på hur jag har mått genom att besöka samma ställe på nytt, säger Matti.

Överlevde tsunamin

För tio år sedan då den andra vågen rammade den lilla ön lyckades Matti och Ida klättra upp på bungalowens tak. Därefter flydde paret upp i ett närstående berg tillsammans med andra turister och lokalbor. De stannade kvar i några dygn tills faran ansågs vara över och inga fler vågor skulle komma. Sedan flög de hem till Finland

Matti Kallio på Koh Lanta.
Bildtext Matti Kallio saknar den gemenskap som var kännetecknande för Ko Lanta för tio år sedan.
Bild: Yle/Kia Svaetichin

- Jag kunde ta flyget hem när jag ville och återgå till mitt bekväma liv i trygga Finland. Men alla de som blev kvar på ön, alla lokalbor som hade förlorat stora delar av sin familj och sin inkomst, det är deras öde som har varit jobbiga för mig. Jag ville veta hur de har det i dag.

Inget var sig likt på ön

Men när Matti återvände till Koh Lanta insåg han att den ö han kom ihåg inte alls var sig lik.

- Jag säger inte att det har blivit sämre, men det har bara blivit så annorlunda. Här är inte kvar alls samma människor mera. Det är nya hotell, nya barer och nya ägare. Nog visste jag att det skulle vara annorlunda, men att det skulle vara såhär annorlunda har gjort mig besviken. Det är mycket mer folk här och den lilla ön har blivit som vilket annat turistparadis som helst.

”Orsaken till att jag orkade leva”

Matti och Ida fick en dotter, Ines, nio månader efter tsunamikatastrofen. Något som Matti säger att hjälpte honom oerhört mycket. Hon var också orsaken till att Matti då orkade fortsätta med sitt liv.

Koh Lanta.
Bildtext Kantiang Bay på Ko Lanta är sig inte likt mer, stället har blivit ett populärt turistmål.
Bild: Yle/Kia Svaetichin

Matti säger att det är skönt att Ines är med på resan eftersom hon inte har några känslor som anknyter till katastrofen utan är bara med och njuter av strandlivet och jullovet.

För Ines har det främst varit en rolig strandsemester och ett skönt jullov i Thailand.

- Jag tycker att det är roligt här och det bästa är att få simma eftersom vattnet är så varmt. Men jag skulle också ha velat se hur det såg ut då för tio år sedan när mamma och pappa var här. Fast jag skulle inte förstås ha velat vara med om tsunamin, säger Ines.

Läs också:
Kolumn: Tsunamin och den ryska rubelns ras
Tsunamin gav perspektiv på livet