Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

God jul!

Från 2014
Uppdaterad 29.10.2015 14:59.
Julprydnader i Dyker Heights, Brooklyn
Bildtext Julljusarrangemangen i Dyker Heights är världsberömda.

Happy Holidays från Brooklyn!

Jag skulle gärna skriva hur annorlunda och spännande det är att fira jul här i Park Slope. Faktum är emellertid att upptakten inför julhelgen här i USA påminner väldigt mycket om det jag vant mig vid hemma i Finland.

Vädret är som hemma, julgatan har snarlika ljusarrangemang som hemma, julmusiken är den samma och affärerna påminner, precis som hemma, från och med november om att det minsann börjar vara dags att köpa julklappar.

Vissa små detaljer är lyckligtvis annorlunda än i Finland. Jag vill ju att det skall märkas på något sätt att jag firar jul i USA.

Julgranarna är ett bra exempel. I princip alla granar som säljs ser ut som plastgranar. Det vill säga, de är symmetriska, täta och helt enkelt perfekta.

Granarna bör i och för sig vara täta för att de skall rymma alla de grejer som amerikanerna dekorerar dem med. De amerikanska julgranarna ser snarare ut som dekorerade koner än granar. Personligen föredrar jag blygsamt smyckade granar men USA är som bekant överdrifternas land.

På tal om överdrifter så har ni säkert sett bilder på amerikanska hus som i jultider är tapetserade med julljus. De extremt dekorerade husen är ändå ett undantag. De flesta hus i våra knutar är utsmyckade ungefär som i Finland.

Utom i stadsdelen Dyker Heights i södra Brooklyn. I det flotta villaområdet går invånarna ”all in” och satsar allt mellan 1000 till 20000 dollar årligen på sin julbelysning. Man måste se det för att tro att det är sant. Hur mycket elräkningarna uppgår till i Dyker Heights under december vågar jag inte ens gissa. Men bor man i hus som är värda två miljoner eller till och med avsevärt mer så kanske man har råd att betala en saftig elnota.

Shoppingen då? Jo, mönstret skiljer sig en del jämfört med det finländska. Visst, webbaffärerna är på frammarsch i allt starkare också i Finland men shoppingvolymen på nätet är avsevärt blygsammare än i USA.

Paketleveranserna har avlöst varandra i vårt grannskap och mängden paff från olika webbutiker som ligger och skräpar når nästan kosmiska sfärer.

Sedan har vi det här med julmaten. Jag och min fru har för länge sedan insett att vårt julbord kommer att se amerikansk ut. Vi kan glömma lådorna, säga farväl till julskinkan och vinka adjö till lutfisken (gudskelov).

Och bra så. Bor man utomlands så vill man ju ta seden dit man kommer. I vårt fall handlar det om att vi vill uppleva en amerikansk jul. Därför kommer vi att dela ut julklapparna först på juldagsmorgonen.

Vem vet, kanske konceptet är så lyckat att vi om ett par år tar det med oss hem.

Park Slope 11215