Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

En sen julklapp - ge av ditt blod

Från 2014
Uppdaterad 26.12.2014 19:59.
Yle Nyheter TV-nytt: Det behövs blodgivare under helgerna - Spela upp på Arenan

Röda korset påminner om att det är viktigt att ge blod, också kring jul och nyår. Vissa delar av det donerade blodet håller sig nämligen bara färskt i fem dygn så det är nödvändigt med en jämn ström av blodgivare.

- Jag ger blod i dag därför att jag tycker att det är viktigt. När vi har en sådan här helg bakom oss och det är lite blodgivare i farten så tycker jag det vettigaste man kan göra en sådan här dag är att ge blod, konstaterar blodgivaren Ulf Sundwall.

Willy Toiviainen
Bildtext Willy Toiviainen på Röda korsets blodtjänst.
Bild: Yle/Niklas Fagerström

Varje vardag behövs det nästan tusen blodgivningar för att patienterna ska få de blodprodukter de behöver.

- Trombocyterna i blodet hålls färska och användbara bara i fem dygn. Därför behövs blod regelbundet, också under helgerna, kommenterar Willy Toiviainen, kommunikationschef på Röda korsets blodtjänst.

I år infaller såväl julhelgen som nyårdagen och trettondagen på vardagar. På grund av det här hoppas man på Röda korsets blodtjänst att folk utnyttjar möjligheten att ge blod under de dagar som det är möjligt.

- Annandag jul är en viktig blodgivningsdag. Men också under mellandagarna är behovet stort.

Patrik Posar
Bildtext Patrik Pousar har 0-blod och donerade av sitt blod på annandag jul.
Bild: Yle/Niklas Fagerström

Ta med legitimation

Den som vill ge blod ska ta sig till närmaste blodtjänstbyrå. Listan över byråer som har öppet hittar man på Blodtjänstens webbplats. Donatorn ska vara mellan 18 och 70 år och frisk.

Dessutom ska man ha tillräckligt högt hemoglobin och uppfylla vissa andra kriterier. Man kan kontrollera sin lämplighet som blodgivare med hjälp av ett test på nätet. I samband med blodgivningen ska man också kunna styrka sin identitet.

Årligen hjälper frivilliga blodgivare i Finland ungefär 50 000 patienter. Blodet behövs bland annat vid operationer och i vården av cancerpatienter.

Diskussion om artikeln