Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkorea anklagar USA för nätproblem

Från 2014
Uppdaterad 27.12.2014 09:48.
the interview
Bild: EPA/ERIK S. LESSER

Nordkorea anklagar USA för de nätproblem som har drabbat landet den senaste veckan. Det har var störningar i Nordkoreas internetkontakter innan jul, och i början av veckan låg landets nät helt nere i nio timmar.

Nordkoreas mäktiga försvarskommitté pekar också ut USA:s president Barack Obama som ansvarig för att Sony Pictures omdebatterade film The Interview till slut släpptes. Filmen handlar om ett försök att lönnmörda Kim Jong-un.

Enligt försvarskommittén är filmen olaglig, oärlig och regressiv. Kommittén skällde också ut Obama och jämförde honom med en apa, rapporterar Nordkoreas statliga nyhetstbyrå KCNA.

Sony utsattes för en omfattande hackarattack före julen. USA anklagade Nordkorea för attacken och hotade med motåtgärder. Nordkorea nekar till de skulle ha något med attacken att göra.

Sony skrinlade The interview efter hackarattacken, men beslöt sedan att den skulle visas i mindre skala än vad som ursprungligen var tänkt.

Filmen blev en stor succé då den hade premiär i USA på juldagen. Den visades på bara 320 biografer men genererade trots det intäkter på över en miljon dollar.

Läs också:
Sony släppte The Interview på nätet
Sony Pictures: "The Interview" visas på hundratals biografer
Obama: Nätattacker mot Sony inte en krigshandling
Sony ställer in filmpremiär efter nordkoreansk hackarattack

Diskussion om artikeln