Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Medborgarrådgivningen är okänd

Från 2014
Fpa i Åbo
Bild: Yle/ Nora Engström

Vet du vilka myndigheter du ska kontakta när du vill veta mera om vaccineringar, flyttar till annan ort eller behöver ett fiskekort? För att hjälpa medborgarna att navigera i myndighetsdjungeln finns det sedan ett år tillbaka en medborgarrådgivning som man kan kontakta per telefon, e-post eller sms.

Den som inte själv är bra på att leta fram information om vilka myndigheter som har hand om olika ärenden kan få hjälp av den ett år gamla medborgarrådgivningen. I Kouvola finns det elva personer som svarar på frågor om allt möjligt som gäller myndigheter och den offentliga servicen.

- Det kan gälla polisens service, Folkpensionsanstalten, studiestöd, fisketillstånd eller befolkningsregistret. Vi hjälper att guida frågeställaren till rätt myndighet, säger Tuula Pyöriä på god svenska.

Ingen av servicerådgivarna har svenska som modersmål, men vid rådgivningen försäkrar man att det går bra att ställa frågor på svenska. De allra flesta som har kontaktat rådgivningen gör det på finska, bara ungefär en procent av frågorna har ställts på svenska och två procent på engelska.

Rådgivarna vet en hel del om offentlig service, men de använder också internet för att ta reda på mera och vid behov kan de också kolla upp adresser och öppettider.

- Det bästa med jobbet är att man lär sig något nytt varje dag. Varje dag kommer en fråga som jag inte har ett svar på och så får jag ta reda på rätt svar. Det är intressant, säger Pyöriä.

Personalen är dimensionerad för att kunna betjäna 50 000 kunder per år, men under det första verksamhetsåret har bara cirka 12 400 kunder kontaktat rådgivningen, alltså bara en fjärdedel av det förväntade.

Målet med servicen är att minska onödiga besök och samtal till nödcentralerna och andra myndigheter. Informationen om rådgivningen har ännu inte nått alla och inte heller myndigheterna verkar i större omfattning hänvisa frågeställare vidare till medborgarrådgivningen.

Ändå är Hannu Korkeala, biträdande direktör vid Statskontoret ganska nöjd med starten.

- De flesta förväntningar för servicen har uppfyllts. Vi hade en ganska lugn början och kunde utveckla servicen och rådgivningen. Det var först under hösten som vi egentligen började marknadsföra rådgivningen med bland annat tv-reklam. Det tar lång tid att föra fram en ny service, säger Korkeala.

Se också: Suomi.fi: En adress för medborgartjänster